ЗСУ досягли успіхів на двох напрямках: ситуація на фронті

Висновки ISW

Фото ілюстративне

ЗСУ продовжили контрнаступальні дії та 3 вересня просунулися в районі Бахмута і на заході Запорізької області. Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

В ISW акцентували, що напередодні у Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська вели наступальні дії на Мелітопольському напрямку (захід Запорізької області). Також речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун заявив, що українські сили досягли певних успіхів у напрямку Вербового (18 км на південний схід від Оріхова, Запорізька область). Просування на півдні визнають і російські джерела.

"Кілька російських джерел стверджували, що українські сили продовжують діяти на лівому (східному) березі Дніпра в окупованій Херсонській області. Загалом надійні російські «воєнкори» з 30 серпня постійно заявляли, що українські сили утримують позиції на лівому березі Дніпра на північний захід від Підстепного та в районі Антонівського мосту. Один «воєнкор» стверджував, що українські сили змогли перекинути постачання та особовий склад на позиції на лівому березі протягом останнього тижня. Інший заявив, що підрозділи мобілізованих і добровольців тримають оборону на херсонському напрямку після того, як до Запорізької області відійшли невідомі частини ВДВ. Імовірно, він має на увазі підрозділи 7-ї гвардійської гірської дивізії ВДВ, які зазначала ISW, перекидали з херсонського напрямку в район Роботиного Запорізької області наприкінці серпня", – зазначають аналітики.

Водночас аналітики в ISW констатують, що у українських сил є успіхи на Бахмутському напрямку, і це підтверджують незалежні джерела.

«Геолокаційні кадри, опубліковані 2 і 3 вересня, показують, що українські сили контролюють південь Кліщіївки (Бахмутський район Донецької області)», – йдеться в звіті. 

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що  ввечері 3 вересня, на Запорізькому напрямку російські окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Приютного та завдавали численних ударів по населених пунктах області. Водночас Сили оборони України продовжували ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

Читайте також: ЗСУ ефектно знищили ворожий катер (ВІДЕО)

У Генштабі не розкривав деталі щодо ситуації на Бахмутському напрямку, зазначивши тільки, що загарбники завдали авіаційних ударів в районах Богданівки, Кліщіївки, Курдюмівки та Північного Донецької області.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена