ЗСУ повідомили про ще один знищений російський корабель

Кремль мовчить про підбитий у районі острова Зміїний фрегат

Ілюстрація: Армія Інформ

У Генеральному штабі ЗСУ інформацію про ураження фрегата «Адмірал Макаров» поки що не оприлюднили, проте у зведенні Генштабу про втрати російської армії в Україні за останню добу кількість пошкоджених і знищених кораблів рф збільшилася на один.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.05 орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 24 900 (+200) осіб ліквідовано;
  • танків — 1110 (+8) одиниць;
  • бойових броньованих машин — 2686 (+35) одиниць;
  • артилерійських систем — 502 (+3) одиниць;
  • РСЗВ — 171 (+2) одиниць;
  • засоби ППО — 83 (+0) одиниць;
  • літаків — 199 (+3) одиниць;
  • гелікоптерів — 155 (+0) одиниць;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 1926 (+19) одиниць;
  • кораблі/катери — 11 (+1) одиниць;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 324 (+12);
  • спеціальна техніка — 38 (+0);
  • крилаті ракети — 90 (+1).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Лиманському та Курахівському напрямках.

Ілюстрація: "Армія Інформ"

Як інформує «УНІАН», у Путіна відмовились коментувати удар по російському фрегату в Чорному морі.

«Адмірал Макаров» — третій фрегат проекту 11356Р на озброєнні Чорноморського флоту росії.

Кремль не став коментувати інформацію про підбитий у районі острова Зміїний фрегат Чорноморського флоту «Адмірал Макаров».

У Пєскова поцікавилися, чи володіє Москва якою-небудь інформацією про інцидент в Чорному морі. На що речник Путіна коротко відповів: «Ми не володіємо такою інформацією».

Раніше одеські журналісти писали про загоряння судна проекту 11356Р типу «Буревісник» у Чорному морі. А нардеп Олексій Гончаренко уточнив, що спалахнув російський фрегат «Адмірал Макаров».

За інформацією журналістів, пожежа на кораблі сталась після влучання у нього української ракети «Нептун».

Як пишуть «Факти», фрегат Адмірал Макаров — багатоцільовий ракетний корабель дальньої морської зони, що перебував на озброєнні Чорноморського флоту Росії. Урочистий спуск на воду відбувся 2 вересня 2015 року в Калінінграді.

У світлі останніх подій вельми символічним представляється назва фрегата на честь Адмірала Макарова. Того самого віце-адмірала Макарова Степана Йосиповича, який був і винахідником мінного транспорту, і розробником теорії непотоплюваності, і піонером використання криголамів.

Навіть розробив російську семафорну абетку. Але в 1904 році загинув під час російсько-японської війни. Як і його тезка-фрегат — під час російсько-української, майже 120 років потому.

Яким “крутим і непереможним” був фрегат Адмірал Макаров барвисто розписав свого часу його командир — капітан другого рангу Григорій Брєєв. Свою розповідь він так і назвав “Фрегат з можливостями крейсера…”.

За словами Брєєва, такі кораблі довго біля стінки не стоять. Тому що:

  • дальність дії бортового озброєння більше, ніж у кораблів попередніх поколінь, а бойові можливості ширше;
  • за багатьма параметрами перевершує великі надводні кораблі країн НАТО в Чорноморському регіоні;
  • може наносити удари по кораблях і береговим цілям, шукати підводні човни за допомогою гвинтокрила та бортової апаратури, стежити за ними і атакувати торпедами.

Як розповів капітан, головне ударне озброєння корабля — універсальні пускові установки на вісім крилатих ракет Калібр і Онікс. Перші здатні вражати морські цілі на дистанції 400 км, а сухопутні — на 2000 км.

Надзвукові Онікси доставляють до мети 300-кілограмову боєголовку і перехопити ракету, що летить на швидкості 2,6 Маха практично неможливо.

Що стосується протиповітряної оборони фрегата, то вона організована в кілька ешелонів. На далеких підступах загрозу нейтралізують зенітні ракети комплексу Штиль-М, ближні цілі збивають шестиствольні автоматичні гармати АК-630м.

На полубаці встановлена 100-міліметрове знаряддя АК-190 з дальністю стрільби до 21 км. Для боротьби з підводними човнами корабель оснащений 12-стовбуровим реактивним бомбометом і чотирма торпедними апаратами, здатними стріляти високоточними боєприпасами останнього покоління.

Сумарна потужність енергетичної установки 56 тис к. с. Цього вистачає, щоб розігнати корабель водотоннажністю в чотири тисячі тонн до 55 км/г і забезпечити дальність плавання на більш ніж 9 тис км. До речі, за час служби Адмірал Макаров вже пройшов майже 190 тис км.

… Нам же залишається додати тільки одне: так, дійсно гарний був кораблик. Але всі його принади не допомогли йому ухилитися від удару українського Нептуна і піти вслід за крейсером Москва. Тобто ключове слово у всій цій “славній” історії фрегата «Адмірал Макаров» — слово “був”.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також