ЗСУ уразили «Нептуном» великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», який росіяни вкрали в України

У ВМС повідомили, що ушкодження судна уточнюються

фото: Телеграм

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що корабель «Костянтин Ольшанський» був атакований українською ракетою «Нептун», інформує «24 Канал».

Плетенчук розповів, що уражені великі десантні кораблі «Азов» та «Ямал» не зможуть виконувати бойові завдання найближчим часом, як і «Іван Хурс».

Крім цього, він повідомив, що ЗСУ атакували корабель «Костянтин Ольшанський». Раніше цей десантний корабель Росія вкрала в України у 2014 році під час окупації Криму.

Великий десантний корабель U402 "Костянтин Ольшанський" в Тендрівській затоці у 2000х роках / фото ВМС США

Він 9 років стояв у бухті й окупанти його почали розбирати на запчастини. На 10 рік війни вороги зрозуміли, що у них закінчуються великі десантні кораблі, тому впродовж року його відновили.

При цьому вони хотіли видати, що нібито відновили із «своїх» великих десантних кораблів, до прикладу раніше пошкоджений Україною корабель – «Мінськ» чи «Оленегорський горняк». Адже там пошкодження такі, що їхнє відновлення під великим питанням.

«Корабель цей повинен був використовуватися Україною. Тому було прийняте рішення про ураження цієї одиниці нашим »Нептуном", – сказав Плетенчук.

Дмитро Плетенчук зазначив, що ступінь пошкоджень ураженого корабля наразі визначається. Однак він точно був уражений і наразі небоєздатний.

Варто зауважити, що ворогу було доволі складно його відновити для використання. За даними українських ЗМІ у 2014 році, коли Росія почала захоплення Криму наші моряки на «Костянтині Ольшанському» встигли вивести з ладу як мінімум окремі бортові системи та мінімум один із двигунів.

А російські джерела взагалі говорили про те, що на «Ольшанському» була повністю виведена з ладу вся силова установка, тобто обидва дизельні двигуни 16ZV/40/48 польського виробництва, кожен з яких має потужність 21 тисячу кінських сил.

Читайте також: росія піде у наступ найближчим часом.

Коли окупанти повідомили про наміри відновити корабель у 2023 році, українські аналітичні видання, які спеціалізуються на військовій тематиці, сумнівались, чи ворог справді піде на такий крок. Однак, вочевидь з відчаю, росіяни наважились на відновлення «Ольшанського» і це неабияк влетіло в копієчку. А тепер цей корабель знову уражений ЗСУ.



varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також