ЗСУ ймовірно зайняли позиції на лівому березі Херсонщини, атаки під Кремінною: свіжі карти боїв

Аналітика від ISW

Збройним силам України, ймовірно, вдалося зайти на лівий (східний) берег Херсонської області.  Про це свідчать геолокаційні кадри, які надали російські «воєнкори» та блогери в суботу, 22 квітня. Такого висновку дійшли аналітики Американського Інституту вивчення війни (ISW), пише Уніан. 

Згідно зі знімками, ЗСУ зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (приблизно 7 км на північний захід від адмінцентру області - міста Херсон) й змогли просунутися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від дачі (10 км на південь від Херсона). 

Також ще один «воєнкор» РФ стверджує, що російські сили втратили контроль над деякими островами на північний захід від Херсона.

«Ці кадри також вказують на те, що російські війська можуть не контролювати острови на річках Конка і Чайка, розташовані менш ніж за півкілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту», - кажуть аналітики.

Там зазначають, що в період 20 і 22 квітня російські військові блогери стверджували, що українська армія вже кілька тижнів утримує позиції на східному березі області. Повідомлялося, що там ЗСУ змогли закріпитися, побудувати лінії постачання та почали використовувати цю локацію, як опорний пункт для здійснення вилазок. Це вказує на те, що росія ще тоді не могла контролювати цей район, кажуть в ISW.

Повідомляється, що ЗСУ, можливо, змогли отримати перевагу на східному березі Херсонської області завдяки низькій інтенсивності артилерійського вогню з боку військ РФ. Раніше деякі російські «воєнкори» скаржилися, що не можуть вести щільний вогонь через надмірну централізацію російського військового командування.

Разом з тим, за ворожими військами, найімовірніше, все ще залишаються такі міські райони, як Олешки та Нова Каховка. Там війська РФ ведуть оборону, підкреслюють в Інституті. 

Також станом на ранок 23 квітня російські війська продовжують тиснути на Донбасі, зокрема у районі Бахмута та Мар’їнки. На півдні України окупанти також не припиняють обстрілювати позиції ЗСУ та мирні міста.

В аналітиків зазначено, що ЗСУ провели кілька атак у районі Кремінної, що на Луганщині. Усього минулої доби відбито 58 атак противника, повідомили в Генштабі ЗСУ.

Бої на Донбасі та в Луганській області

Ворог продовжує спроби наступу в районі Бахмута, зокрема він просунувся до траси на північний захід від Хромового, що на захід від самого Бахмута. Проте про оточення міста поки не йдеться. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти також вели наступальні дії в районі населених пунктів Григорівка (9 км на північний захід від Бахмута) та Іванівське (6 км на захід від Бахмута), але безуспішно.

Бої за Бахмут продовжуються

Також бої велися на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На Авдіївському напрямі росіяни намагалися штурмувати позиції ЗСУ у районах Новокалинового, але безуспішно. Крім цього ЗСУ відбили кілька атак окупантів у районі Мар’їнки.

Ситуація на Луганщині також залишається напруженою. Російські війська минулої доби кілька разів намагалися атакувати вздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна. Сили оборони України відбили ці атаки в районі Лимана Першого (12 км на північний схід від Куп’янська) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної). Також повідомляється, що ворог міг атакувати населений пункт Терни, що за 16 км від Кремінної та Невське, що за 19 км на північний захід від Кремінної. Крім того, противник намагався просунутися поблизу Кузимівки (13 км на північний захід від Сватового) та Білогорівки. ЗСУ також намагалися атакувати позиції окупантів під Кремінною.

Ситуація на півдні України

У Запорізькій та Херсонській областях ворог продовжує оборонятися, регулярно обстрілюючи мирні населені пункти. За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби ворог обстріляв понад 30 населених пунктів.

Читайте також: Україна укріплює кордон на півночі і встановлює мінні поля(ФОТО)

У свою чергу ISW стверджує, що російські війська незначно просувалися на південь від Мирного (12 км на південний захід від Гуляйполя).

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена