ЗСУ збили російський безпілотник “Картограф”, який нібито невидимий для ППО

Пристрій, як з’ясувалося, складається з німецьких, японських і китайських деталей

Фото: "The Times"

Військові Збройних сил України збили російський безпілотник «Картограф», який, за даними ЗСУ, практично невидимий для систем ППО.

Про це повідомляє The Times, з посиланням на внутрішній документ Міноборони України.

Розібравши апарат, технічні фахівці з’ясували, що він складається переважно з деталей виробництва Німеччини, Японії та Китаю.

Фото: "The Times"

Іноземні компоненти дрону, як зазначено у документі, «можна вільно купити». Зокрема, у безпілотнику виявили німецький двигун, японські свічки запалювання та китайський мікропроцесор.

Збитий безпілотник міг літати на висоті до 5000 метрів, що робить його недосяжним для переносних зенітно-ракетних комплексів. Безпілотник оснащений камерою з 12-ма об’єктивами та призначений для виконання розвідувальних завдань.

До війни в Україні розробку вважали секретною. Однак після 24 лютого російська армія почала використовувати апарат, і на даний момент вже 8 таких пристроїв було знищено або захоплено, свідчать дані сайту «Oryx».

Західні компоненти, які містяться і в іншому російському озброєнні, могли потрапити в країну в обхід санкцій за допомогою сірих схем. Про це писали експерти Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Великобританії (RUSI).

Зокрема, у крилатій ракеті «Калібр» виявлено західні компоненти 2018 та 2019 року виробництва.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів