Звільнення Зміїного: у ЗСУ оприлюднили відео операції та розповіли деталі (ВІДЕО)

Загалом, підготовка до неї тривала понад 2 місяці

ФОТО: скріншот з відео

У ЗСУ детально розповіли про етапи операції повного звільнення острова Зміїний від російських окупантів. Загалом, підготовка до неї тривала понад 2 місяці.

Про це повідомляє прес-служба оперативного командування «Південь».

До звільнення стратегічного острова залучили різні підрозділи ВМС, Повітряні сили, ракетні війська і артилерію, прикордонників, СБУ та розвідки, інші підрозділи оперативно-стратегічного угруповання військ «Олександрія» та ескадрилью «Байрактарів». Після завершення операції і встановлення на острові українського прапора, ЗСУ опублікували відео бойових дій.

Російські військові захопили острів Зміїний у перший день війни. Там вони дислокували свій військовий гарнізон, склад боєприпасів та системи ППО і РСЗВ, завдяки яким могли контролювати морські шляхи і повітряний простір над північно-західною частиною Чорного моря, пояснюють у командуванні.

«Так само методично і планово, як окупанти облаштовували свій гарнізон, сили оборони об’єднанням своїх потужностей протидіяли цьому. Це був цілий комплекс управлінських рішень, розрахунків сил та засобів, забору даних обстановки та застосування різнорідного озброєння і обладнання, вирахування тактики та стратегії ворога, вибудовування власних, більш ефективних, доцільних, часто нестандартних», — додали в ОК «Південь».

Операція визволення мала декілька етапів. Спочатку працювали над обрізанням шляхів логістичного забезпечення. Військові ЗСУ вражали корабельно-катерний склад, судна і техніку, якою ворог облаштовував гарнізон. З допомогою «Байрактара» вивели з ладу 4 швидкохідних патрульних катери «Раптор», швидкісний десантний катер на повітряному каверні типу «Серна», суттєво пошкодили фрегат «Адмірал Ессен», а новий сучасний буксир «Спасатель Васілій Бех» затопили.

Після потоплення «Москви», яка створювала для кораблів протиповітряну оборону, росіяни вирішили створити стаціонарний крейсер на острові. Українська розвідка встановила, що на Зміїний доставили близько 30 одиниць техніки: ЗРК «Тор-М2» та ТЗМ до нього, 4 ЗГРК «Панцир-С1», 2 РСЗВ «Град» та «Торнадо-Г», 1 ББМ, 3 військові автомобілі, 2 дизель-генератори і ще близько 15 замаскованих об’єктів.

«Раптово і влучно було уражено командний пункт, засоби перешкод та розвідки, які окупаційні війська розташували на вкрадених бурових установках в Одеському газоконденсатному родовищі. Крім самих втрат, це справило ще й переконливе враження на ворога щодо відчайдушності та справжніх потужностей сил оборони півдня України», — пояснили у ЗСУ.

Попри те, що противник завдавав авіаційні, ракетні удари, глушив радіоелектроніку, маючи обмежені можливості для маневрів артилерійських установок, українські військові успішно провели операцію. Завдяки постійним обстрілам ЗСУ, порушенню логістичного забезпечення між материком і островом, деморалізації особового складу, 30 червня противник втік з Зміїного, знищивши свою вцілілу техніку.

Всього ЗСУ знищили велику кількість російської техніки, що завдало збитків на понад 900 млн доларів:

  • 3 ЗГРК «Панцир-С1»;
  • 1 ЗРК «Тор-М2» та ТЗМ до нього;
  • 1 РЛС «Мис»;
  • 1 РСЗВ «Торнадо-Г»;
  • 1 РСЗВ «Град»;
  • 1 система РЕБ;
  • 1 маломірний катер;
  • 2 ББМ;
  • 8 одиниць автотехніки;
  • 1 склад боєприпасів.

Нагадуємо, що 4 липня острів Зміїний офіційно повернули під юрисдикцію України.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також