Житель Львівщини хотів через суд оскаржити знесення пам’ятника радянському солдату

Белзька громада Шептицького району

Житель Белзької громади подав до суду, оскільки вважав знесення у своєму селі пам’ятника радянському солдату незаконним і вимагав встановити новий монумент, але вже українському воїну. Про це повідомив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

У рішенні Львівського окружного адмінсуду від 10 жовтня йдеться, що позов подав Василь Б., мешканець села Домашів Шептицького району. Чоловік вважав, що пам’ятник радянському солдату, встановлений у його селі, знесли незаконно влітку 2023 року у межах декомунізації.

Відтак він вимагав, аби цей демонтаж суд визнав незаконним, а також зобов’язав Львівську ОВА та Белзьку міську раду встановити на цьому місці новий монумент, але уже присвячений українському воїну.

«Пам’ятник у формі невідомого солдата був засобом пропаганди російської імперської політики, містив її символіку, а також глорифікував та виправдовував колоніальну політику ворога, був встановлений на етнічній території поновленого українського народу як символ його підкорення», – пояснювали у Львівській ОВА.

Суд погодився з такими аргументами і постановив, що знесення цього пам’ятника не суперечить чинному законодавству України.

Вимогу Василя Б. щодо встановлення на цьому місці «рівноцінного пам’ятника» українському воїну теж не задоволили, оскільки цьому передує визначена законодавством процедура відповідних органів, до яких суд не належить.

Львівський окружний адмінсуд повністю відмовив у задоволенні позову Василя Б.

«Був переконаний, що декомунізацію на Львівщині ми завершили минулого року, але… все не так просто. Декомунізувати простір легше, ніж людську свідомість, скалічену тоталітарним ворожим режимом. Ми вдячні суддям за справедливу державницьку позицію та дотримання букви закону… Водночас сподіваюся, що, завдяки подібним судовим прецедентам, законотворці зважаться на вдосконалення законодавства та визнають радянський режим – окупаційним. Бо це логічний наступний крок для продовження процесу декомунізації та деколонізації в Україні», – написав Андрій Годик.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі