Далекобійні ракети для ударів по росії для України: за яких умов їх можна буде отримати

Все може змінитися в будь-який момент

Фото ілюстратвине

Перемовини з країнами Заходу про передачу Україні ракет з дальністю ураження понад 1000 км на даний момент не ведуться, проте така перспектива існує. Про це в коментарі висловив голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт Сергій Кузан, пише «Телеграф» .

Перед тим українська сторона ще повинна пройти низку етапів, щоб потім остаточно переконати партнерів в наданні військовим таких далекобійних ракет.

«Шанси такі є, але треба розуміти, що досягти цього буде найтяжче. Для чого накладені всі ці обмеження? За нібито офіційними поясненнями наших західних партнерів, у першу чергу для того, щоб ми не вдарили по російській території. І от тому ми не отримуємо тих ракет, які б могли запобігати цим масованим авіаударам по Україні з літаків стратегічної авіації чи з акваторії Каспійського моря», — пояснює він.

За словами Сергія Кузана, хоча станом на зараз перемовини про надання Україні ракет дальністю 1000-2000 км поки навіть не розпочиналися, проте «це може змінитися».

Зараз українська сторона проводить переговори з партнерами навіть не про ракети, а про реактивні снаряди Himars з дальністю ураження 80 км.

«Впевнений, що ми все ж таки будемо отримувати таку (далекобійну) зброю, але це буде не зараз і не за цих умов. Поясню про етапність: зараз ми маємо отримати боєприпас із дальністю 150 км. За допомогою цього ми зможемо діставати ворога вже на відстань, вдвічі більшу, ніж сьогодні. Тоді росіяни вже накопичуватимуться не в межах 100 км (зі своїми складами, командними пунктами і т.д.), а на відстані в 200 км. На таку дистанцію ми зможемо діставати. Наступний етап: нашим завданням буде отримати той таки ATACMS з дальністю в 300 км. Зараз же ми не маємо такі ракети, що б'ють і на 150 км», — каже Кузан.

Військовий експерт уточнив, що лише після отримання ракет дальністю 150 км, вже згодом можна вести з союзниками перемовини про боєприпаси більш дального радіусу дії, «щоб добивати, наприклад, до всіх куточків Криму».

«І то ця справа дуже повільно і складно рухатиметься, тому що ми весь час повинні запевняти і доводити нашим західним партнерам-постачальникам, що ми не будемо бити по території рф. На мою думку, очевидно, це неправильний підхід. Наша дипломатія працює, щоб змінити такий несправедливе відношення. Тому що, коли ми будемо мати ракету, здатну діставати будь-яку точку росії, очевидно, що ми не завдаватимемо ударів по цивільній інфраструктурі (по критичній, енергетичній). Природно, що ми будемо бити тільки по місцях, з яких безпосередньо здійснюється агресія — кораблі з їхніми місцями базування (портами), а також літаки і аеропорти, з яких росіяни здійснюють обстріли. Але на жаль поки що ми не можемо таким чином переконати наших західних партнерів», — визнає голова УЦБС.

Сергій Кузан додав, що зараз Україна вимушена покладатися на власні сили, застосовуючи далекобійні безпілотники. Проте, щоб не зірвати перемовини із країнами Заходу і через військову таємницю офіційно українські військові не афішують роботу дронів високої дальності польоту по території росії.

«Публічно ми не підтверджуємо, що ми наносимо будь-які удари по території рф», — підсумовує Кузан.

Як повідомлялося раніше, керівництво України зможе знайти аргументи для партнерів, щоб все ж отримати ці ракети

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена