Кремлівські пранкери телефонували президенту Польщі в день падіння ракети

Видали себе за Макрона

ФОТО: Анджей Дуда

Кремлівські пранкери «Вован» і «Лексус» від імені Еммануеля Макрона зателефонували до Анджея Дуди після падіння ракети у Польщі ввечері, 15 листопада.

Дуда сказав пранкерам, приймаючи їх за Макрона, що він «дуже обережний» і хоче уникнути війни з росією.

Про це пише «BBC».

22 листопада офіс президента Польщі підтвердив дані про дзвінок — після того, як двоє відомих російських пранкерів «Вован» і «Лексус» опублікували запис, на якому той, хто дзвонив питав Дуду, хто, на його думку, несе відповідальність за падіння ракети.

Через тиждень російські пранкери «Вован» і «Лексус» взяли на себе відповідальність за розіграш польського президента, що спонукало його офіс прокоментувати їх заяву. «Під час розмови президент Анджей Дуда зрозумів по незвичайному способу ведення розмови, що, можливо, мала місце спроба розіграшу, і припинив розмову», — йдеться в повідомленні президентської канцелярії.

На початку розмови, в якій пранкери видавали себе за Макрона, Дуда повідомив, що вже розмовляв зі Столтенбергом і президентом США Джо Байденом, а також про те, що розглядає можливість застосування статті 4 Статуту НАТО (вона закликає до консультацій перед обличчям загрози безпеці з боку членів блоку).

Пранкер, який видавав себе за Макрона, почав говорити з французьким акцентом, і запитав, чи вважає президент Байден, що росія несе відповідальність за атаку. На це президент Польщі сказав: «Ні».

Потім пранкер запитав Дуду, чи вважає він сам, що росія несе за це відповідальність. Президент Польщі відповів, що не знає і що буде проведено розслідування.

Того, хто телефонував також цікавила думка Дуди про президента України Володимира Зеленського, який заявив про російський удар по території Польщі.

«Ви думаєте, я хочу війни з росією? Повірте, я не хочу. Я не хочу війни з росією, і повірте мені, я дуже обережний, дуже обережний», — відповів Дуда. «Я говорю тільки про статтю 4, я не говорю про статтю 5», — додав він, маючи на увазі, що в Статуті НАТО є ще стаття про напад на країну, що складається в Альянсі.

Дуда вже вдруге став мішенню російських пранкерів, які зробили собі ім’я на розіграшах політиків і знаменитостей, у першу чергу — противників кремля.

Нагадаємо, Польща хоче встановити системи ППО біля українського кордону.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк