Міноборони озвучило, чи плануть скоротити призовний вік до 18 років

Замість строкової служби запровадити базову військову службу

ФОТО: ілюстративне

Триває мобілізація в Україні на сьогодні, і Міністерство оборони опублікувало інформацію про те, що передбачає законопроєкт №10449 про мобілізаційні заходи та військову підготовку.

Мобілізація пропонується від 25 до 60 років, з 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військова підготовка. Від проходження базової військової підготовки в університетах звільняються деякі категорії громадян.

Замість строкової запроваджується базова військова служба на термін 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний. Громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби. 18-річні, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.

Читайте також:На Львівщині судитимуть посадовця вугільного підприємства

Також зазначається, що законопроект передбачає 2 види військової підготовки для чоловіків: базова військова підготовка та базова військова служба. Підготовка буде діяти для тієї категорії чоловіків, які навчаються у вищих навчальних закладах. Натомість служба для тих, хто не навчається в університеті.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб

Читайте також