На Одещині мобілізованого депутата міськради заарештували за непокору наказу в умовах воєнного стану

І це не єдиний відмовник серед можновладців

Фото: ілюстративне

Групу військовослужбовців одного з підрозділів територіальної оборони Одеської області притягують до кримінальної відповідальності за непокору наказу в умовах воєнного стану (частина 4 ст. 402 КК України).  

Як з'ясувала «Думская», серед них - депутат Роздільнянської міськради від забороненої ОПЗЖ, голова бюджетної комісії зборів Володимир Нестєров.

Колишнього керівника і бенефіціара компанії «Нест-груп», співзасновника громадської організації «Край» мобілізували в лютому 2022 року і призначили на посаду командира стрілецького відділення у званні «старший сержант».  

21 лютого 2023 року підрозділ, у якому проходив службу Нестєров, отримав наказ виїхати на своєму транспорті в район виконання бойових завдань на сході України. Військовослужбовці робити це відмовилися, і ними зайнялися військові контррозвідники та слідчі ДБР.  

25 лютого Київський районний суд Одеси обрав «відмовникам» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У більшості є можливість вийти на свободу під грошову заставу (Нестєрову потрібно внести 214 тис. 720 грн), декого відправлено в СІЗО без альтернативи.

Затримання «тероборонівців» і обрання їм запобіжного заходу супроводжувалося акціями протесту родичів. Були навіть спроби блокувати виїзд із пункту дислокації підрозділу.  

«У них рік не було практично ніякої підготовки, кілька разів стріляли — і все, — обурюється дружина фігуранта справи Н. - Який фронт? Так робити не можна».  

Втім, наскільки відомо, роздільнянська ТрО, як і багато інших подібних формувань, створених у регіоні в гарячці перших днів вторгнення, особливо й не прагнула вчитися.

«Нехороші чутки про роздільнянську територіальну оборону ходять уже понад рік, — розповів нам офіцер оперативного командування «Південь», який побажав залишитися невідомим. — Так, від самого початку говорили, що її сформували «для своїх», щоб влаштувати підприємців і чиновників, які бажають і форму одягти, продемонструвавши свій патріотизм, і на фронт при цьому не потрапити. Там навіть якась дама з керівництва райради числиться. А військова діяльність звелася до стояння на блокпостах, збору волонтерської допомоги та піару в соцмережах і ЗМІ».  

Крім того, за неперевіреною поки що інформацією, окремі добровольці, використовуючи своє службове становище та отриману зброю, розв'язували особисті та бізнес-питання — за повного потурання з боку командування ТрО області.  

Військовослужбовець підрозділу зараз притягається до кримінальної відповідальності за розстріл чотирьох громадян Азербайджану, які в перші дні повномасштабної війни намагалися виїхати до Молдови. Трагедія сталася в ніч на 27 лютого 2022 року біля прикордонного пункту пропуску в селі Кучурган.

Підозрюваний у справі лише один, хоча він діяв у складі патруля ТрО (військові плюс поліція). Фігурант стверджує: він думав, що стріляє в російську дрг, однак у слідства є підстави вважати, що мотив злочину був іншим. І велика війна з притаманною їй плутаниною стала просто зручним приводом.

«Так, це поодинокі випадки, але вони кидають тінь на всі війська територіальної оборони України, — впевнений ще один наш співрозмовник зі Збройних сил. — У країні війна, військовий підрозділ рік існує, зарплату з надбавками отримує, але вчитися не хоче, а коли приходить наказ виїхати — влаштовує бунт. Про окремі кримінальні ексцеси навіть говорити не хочеться. Неприємна історія. Особливо яскраво це відчувається на контрасті з іншими підрозділами територіальної оборони, які до виконання бойових завдань старанно готувалися, а зараз виконують завдання на передовій, зокрема в найгарячіших місцях».

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів