Новий законопроєкт про мобілізацію: коли очікувати оновлені правила

Є певні норми, які викликають сумнів і їх доопрацюють

Фото ілюстративне

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Це вже друга спроба – і ніби покращена версія. Проте і нова версія все одно потребує значних доопрацювань, каже LIGA.net заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв (Слуга народу).

За словами Чернєва, частину суперечливих норм прибрали, проте і у новій редакції залишилися і ще додалися норми, які викликають сумнів щодо їх доцільності.

«Законопроєкт має багато правильних норм: строки демобілізації, додаткові відпустки військовослужбовцям тощо. Але все ще потребує доопрацювання. В існуючому вигляді буде складно знайти під нього голоси в ВР, – вважає він. – А нам потрібно, щоб мобілізацію не було зірвано, адже держава сьогодні під величезною загрозою».

Засідання комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки щодо проєкту ще не відбулось.  

Після комітету його внесуть до сесійної зали, каже Чернєв: «Варіанти два. Aбо ми доопрацюємо його в комітеті до першого читання, або рекомендуватимемо прийняти у першому читанні, щоб запустити процес і до другого читання прибрати всі суперечливі норми».

Проте процес прийняття законопроєкту у цілому, вочевидь, не буде швидким, прогнозує нардеп: крім пропозицій комітету, очікується також значна кількість правок від народних депутатів.

Найобговорюваніші нововведення стосуються двох ключових аспектів – демобілізації та «заходів впливу» щодо громадян, які не виконують обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Читайте також: Ухилянтам блокуватимуть рахунки в банках

Додамо, що оновлений законопроєкт про мобілізацію передбачає арешт банківських рахунків українців, які не з’являться до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у чітко визначений час.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена