Рідкісна недуга: у Львові врятували 15-річного хлопця, який три роки не міг ковтати їжу

Після операції хлопець може знову нормально ковтати їжу

Фото: ілюстративне

У Львові врятували 15-річного хлопця, у якого діагностували рідкісну хворобу — ахалазію стравоходу. Через це хлопець три роки не міг ковтати їжу.

Про це у «Facebook» повідомляє Львівська обласна дитяча лікарня «Охматдит».

Ахалазія стравоходу — це рідкісна хвороба, яка характеризується блювотою та проблемою із ковтанням їжі. Вона може бути вродженою або набутою через стрес.

У 15-річного Данила порушення ковтання проявлялося затримкою їжі за грудиною, тому для полегшення проходження їжі йому доводилося робити посилені ковтальні рухи, запиваючи їжу великою кількістю води. Так дитина жила цілих три роки.

Торакальний хірург Охматдиту Олег Ленів розповів, що це захворювання може призвести до порушень у розвитку, дефіциту ваги. Також блювота нерідко ускладнюється потраплянням їжі до дихальних шляхів та розвитком легеневих ускладнень (бронхіти, пневмонії).

«Після скарг дитини на ускладнене ковтання йому було проведено КТ-обстеження, де і виявили це захворювання стравоходу дитини. Було прийнято рішення про проведення складного оперативного лікування — кардіоміотомії з езофагокардіофундоплікацією, іншими словами — хірурги розсікли м’язи стравоходу», — йдеться у повідомленні.

Після успішної операції дитина може знову нормально ковтати їжу та розвиватися.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів