Суд визнав винними трьох фігурантів справи MH17

Судили чотирьох осіб

Суд Нідерландів визнав трьох чоловіків винними у вбивстві 298 людей на борту рейсу MH17, який був збитий російською ракетою «земля-повітря», коли він пролітав над східною Україною в 2014 році. Про це йдеться у трансляції суду.

Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у РФ:

  • громадянина Росії Ігоря Гіркіна-Стрєлкова;
  • громадянина Росії Сергія Дубінського («Хмурий»);
  • громадянина Росії Олега Пулатова («Гюрза»);
  • громадянина України Леоніда Харченка («Крот»).

Харченка визнали співучасником за двома пунктами звинувачення. Він отримав від Дубинського вказівку перевезти, охороняти та вивезти застосований «Бук». Виконавши завдання, він прозвітував перед Дубинським.

Дубинський виконував керівну роль, даючи вказівки. Його дії були настільки суттєві, що Дубинського можна назвати співучасником.

Гіркін був найвищий військовим лідер у «ДНР» на операційному рівні, часто радивсяі з Москвою, тобто частково відповідав за збиття повітряних суден бойовиками «ДНР».

Гіркін є «класичним співучасником», але він все одно давав завдання щодо застосування військової техніки бойовиками та допускав ймовірність людських жертв. Суд назвав Гіркіна посередньо-функціональним виконавцем.

У Пулатова була важлива координаційна роль у цій частині Донбасу, але суд не може поставновити, він має такий же вклад у запуск ракети, як троє інші підозрюваних.

На Пулатова не накладається ніяка кримінальна відповідальність, його оголосили невиновним за обома пунктами, у яких його підозрювали.

На засіданні були присутні захисники Пулатова. Решта троє підозрюваних були повідомленні про засідання, але не з'явилися на нього.

Суд заочно засудив Леоніда Харченка, Сергія Дубинського та Ігоря Гіркіна до довічних термінів ув'язнення.

Нагадаємо, суд зобов'язав сплатити Гіркіна $400 млн родичам загиблих внаслідок катастрофи MH17.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт