У «Львівобленерго» пояснили, чому світло вимикають не у всіх та чому працює вуличне освітлення

Все що найбільше цікавить львів’ян

Сьогодні, 18 листопада, у «Львівобленерго» роз’яснили ситуацію з відключенням електроенергії.

Причиною відключень у всіх регіонах країни є масові ракетні обстріли російськими окупантами енергетичних об’єктів — електричних станцій, які виробляють електроенергію, а також підстанцій і ліній, через які передається вироблена електроенергія.

Хто приймає рішення проводити відключення?

НЕК «Укренерго» дає розпорядження застосовувати ті чи інші відключення. Така вказівка може надійти у будь-який час, в залежності від ситуації в енергосистемі України. Оператори систем розподілу, в тому числі «Львівобленерго», зобов’язані негайно виконувати ці розпорядження.

Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням «Укренерго», це може призвести до розбалансування енергосистеми і так званого «блекауту». Тоді електропостачання зникне в усіх і на його відновлення можуть піти тижні та місяці.

Які є графіки відключення?

  • графік аварійних відключень (далі – ГАВ);
  • графік погодинного відключення електроенергії (далі – ГПВ).

ГАВ вводиться негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго», коли виникає аварійний дефіцит потужності в енергосистемі держави і триває до відповідного наступного розпорядження диспетчера «Укренерго». У такому випадку неможливо спрогнозувати тривалість відключення.

ГПВ застосовується планово, аби стабілізувати післяаварійний режим роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту потужності. ГПВ може бути не дотримано в межах двох-трьох годин у таких ситуаціях:

  • графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі, тоді фактична тривалість вимкнень буде меншою/більшою, або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи;
  • за розпорядженням диспетчера «Укренерго» графіки погодинних вимкнень можуть бути відмінені або ж збільшено потужність, яку необхідно вимкнути, а також застосовано одночасно всі три черги, що не дає можливості дотримуватися розробленого наперед графіку;
  • не всі лінії вдається вимкнути/увімкнути автоматично, тому час виключення або включення може бути змінений, зважаючи на необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань.
  • під час повітряної тривоги працівники компанії не мають можливості перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

З усього споживання електричної енергії ПрАТ «Львівобленерго» — 25 % віднесено до об’єктів критичної інфраструктури, які дозволено вимикати лише після введення спеціального графіку аварійного відключення.

Решта 75 % споживачів підпадають під застосування ГАВ та ГПВ. ГАВ розподілено на десять рівномірних черг, ГПВ відповідно на 3 рівномірні черги (групи). Оскільки графіки і ГАВ, і ГПВ мають різне призначення для застосування, всі споживачі, які підпадають під дію ГАВ, автоматично також підпадають під дію ГПВ, тобто ці графіки є перехресними.

16–17 листопада, за розпорядженням НЕК «Укренерго», були застосовані обидва графіки в повному обсязі, тому зорієнтувати споживачів за визначеним на сайті графіком вимкнень було неможливо.

З цілодобовим графіком погодинних вимкнень за годинами і днями тижня, можна ознайомитись за посиланням: https://poweroff.loe.lviv.ua/.

Ключова різниця між аварійними та погодинними графіками відключення — погодинні плануються заздалегідь, і енергокомпанії мають змогу повідомити про них споживачів раніше, на відміну від аварійних відключень.

Чому не у всіх вимикають електроенергію?

Це можливо у таких ситуаціях:

  • Під час формування графіків насамперед враховується наявність на лінії електропередачі об’єктів критичної інфраструктури, медичних закладів, а також можливість швидкого оперативного відключення та включення електроенергії, оскільки це безпосередньо впливає на запобігання розвитку системної аварії.
  • Конфігурація розподільних електромереж побудована таким чином, що частина споживачів можуть бути підключені до лінії, від якої заживлено об’єкт критичної інфраструктури, якого не вимикають, через це електроенергія присутня і у цих споживачів.
  • Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків ГАВ та ГПВ не потрапляють.
  • ПрАТ «Львівобленерго» не вмикає/вимикає вуличне освітлення, це питання в компетенції місцевих органів влади (ОТГ).
  • Вивіски магазинів чи окремі будинки використовують електроенергію через наявність альтернативних джерел живлення (генератори, акумулятори та інш.).

Як дізнатись, до якої групи у графіку належить та чи інша адреса?

На сайті ПрАТ «Львівобленерго» у розділі «Чому немає світла» https://poweroff.loe.lviv.ua/ можна дізнатись, до якої групи належить будинок:

  • з допомогою сервісу пошуку групи відключень — введіть свій населений пункт, вулицю та номер будинку; за необхідності уточнення — особовий рахунок (для населення) або номер договору (для непобутових клієнтів).
  • знайти свою адресу у сформованих файлах з переліком споживачів трьох груп.
  • також таку інформацію можна отримати у кол-центрі.

Де дізнатись інформацію, чи проваджені зараз відключення, чи ні?

Щодня інформацію про введення тих чи інших обмежень електропостачання повідомляє НЕК «Укренерго» та «Львівобленерго» на своїх офіційних сайтах, сторінках у соцмережах, кол-центрі, у ЗМІ.

Кому слід бути готовим до відключень?

Абсолютно всім потрібно бути готовим до можливих відключень електроенергії, у тому числі без попередження і довготривалих. 

Нагадаємо, у Київстар розповіли, що буде з мобільною мережею у разі блекауту.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт