Українців штрафують за продаж рослини: деталі

Штраф 3650 грн

В Україні продавцям черемші загрожує штраф від 1700 до 3650 грн незалежно від того, чи продають вони лісову зелень, чи вирощену на власних грядках. Про це «Еспресо.Захід» розповів начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін. 

На ринках уже почала з’являтись черемша, або левурда, як її називають на Бойківщині. 

«Оскільки черемша – рослина червонокнижна, то за її продаж загрожує штраф від 1700 до 3650 грн. Якщо людину затримали в лісі, коли вона зривала черемшу, тоді штраф від 510 до 850 грн, але додатково 62 грн за кожну цибулину за відшкодування збитків. Аби зберегти цю рослину проводять спеціальні рейди працівники поліції, ми як екоінспекція та управління лісового господарства. От зараз черемша уже почала з’являтись, то плануємо такі рейди найближчим часом», - сказав Богдан Катюбін.

Читайте також: суд в Гаазі видав дозвіл на арешт путіна.

Чимало людей на ринках продають не лісову, а домашню черемшу. Вона, як правило, світлішого кольору і має не такий насичений часниковий запах, таку рослину також не можна продавати. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт