За міліметр від смерті: у Львові врятували захисника з уламком ворожого боєприпасу у грудях (ФОТО)

Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник помер би за лічені секунди.

У Львові команда кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова врятували 42-річного захисника з Волині Романа Клізу. Раніше працював водієм за кордоном, а у день повномасштабного вторгнення приєднався до ЗСУ. Був аеророзвідником. Та в грудні минулого року зазнав важкого поранення. Історію порятунку Воїна розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

«Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю», - згадує про той день Роман.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Один з його побратимів загинув на місці, а Романа доправили до шпиталю

Отямився вже в лікарні Дніпра. Захисник пробув у комі дев’ять днів. Спершу тамтешні медики зробили все можливе, аби врятувати чоловіка. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Та значно критичніше було те, що один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка просто за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи – та трахеї. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник помер би за лічені секунди.

Після стабілізації, захисника перевели до Львова

Щойно стан Романа вдалося стабілізувати, його перевели до столичної лікарні, а звідти – до Львова – у відділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Тут медики провели обстеження та склали план хірургічного втручання. Оперував Романа разом із нашими кардіохірургами і його лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.

«Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу та безпечно вийняли уламок, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує», - розповідає Роман Домашич, керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Зараз Роман проходить реабілітацію

Через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом він зумів зробити свої перші кроки.

«Найбільше мотивує те, що я бачу результат. З кожним днем я роблю на кілька кроків більше, це дає надію», - ділиться пацієнт.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Читайте також: у Львові провели першу аутологічну трансплантацію кісткового мозку

На Романа чекає тривала реабілітація. А ще – нейрохірургічна операція – для відновлення дефекту черепа. Зараз для нього виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини, які невдовзі встановлюватимуть наші нейрохірурги. Понад усе чоловік мріє відновитися, щоби зустріти нашу перемогу на двох ногах і після цього – побудувати дім своїми руками.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також