Дитина відстоювала свою позицію: скандал на уроці і рутинний огляд у лікаря врятували життя львівській школярці

Дитина відстоювала свою позицію: скандал на уроці і рутинний огляд у лікаря врятували життя львівській школярці

Дванадцятирічна школярка потрапила у конфлікт із вчителькою під час уроку. Як виявилося, це врятувало життя дівчинки і допомогло лікарям «Охмадиту» виявити у неї важку вроджену ваду серця. Про це розповіли на сторінці лікарні у «Facebook».


Дитина відстоювала свою позицію і раптом у неї сильно розболілася голова і піднявся тиск. На тонометрі — 70\90 мм рт. ст. Команда лікарів ОХМАТДИТу діагностувала вроджену ваду серця — коарктацію аорти.


Це таке звуження аорти, найчастіше буває на висоті перешийка, тобто нижче відходження лівої підключичної артерії, напроти місця прикріплення артеріальної зв’язки.



Вада підступна, адже може проявлятися всього лише відсутністю пульсації на стегновій артерії і підвищеним тиском. А хто визначає пульсацію на стегновій артерії у дітей? На жаль, не всі лікарі це роблять.


«У нашої пацієнтки все так і було — пульсація на стегнових артеріях не визначалася взагалі. Уперше в нашій практиці діагноз наші Супергерої не змогли остаточно підтвердити за допомогою ЕХО-кардіографії, яка є золотим стандартом діагностики — не було усіх типових ознак цієї вади. Але ми не здалися і шукали інші способи впіймати поганця за хвіст! Достатньо ознак цієї недуги ми знайшли на КТ. Від нас не сховаєшся», — розповіли у лікарні.


Уже на 5 день дівчинку успішно прооперували. У неї зберігається підвищений тиск, тому вона залишається під контролем лікаря, але все найстрашніше уже позаду.


«На замітку для педіатрам і сімейним лікарям! Під час огляду дитини вкрай важливо визначати пульсацію на стегнових артеріях, а також згідно останніх рекомендацій AAP 2017 р. — завжди вимірювати тиск у дітей старше 3 років під час кожного візиту до лікаря. Завжди кажу це своїм студентам», — каже лікарка дівчинки Андріана Мальська.


Не знаємо, чим закінчився той конфлікт з вчителькою, але батькам лікарі рекомендували обмежити стреси для доньки. З цього конфлікту усі вийшли переможцями — дитина врятована, а лікарі Андріана Мальська і Ольга Куриляк  сьогодні презентували цей цікавий діагностичний кейс на Європейському конгресі педіатрів, щоб більше лікарів дізналося про рутинні процедури, які часом можуть врятувати маленьке життя.