Гасла “Слава Україні!” та “Героям слава!” офіційно затверджені виконкомом УАФ

Гасла “Слава Україні!” та “Героям слава!” офіційно затверджені виконкомом УАФ

Виконком Української асоціації футболу (УАФ) офіційно затвердив футбольні символи України, отримали офіційний футбольний статус і гасла “Слава Україні!” та “Героям слава!”. Про це повідомив голова УАФ Андрій Павелко у «Facebook».


Таке рішення виконком ухвалив під час засідання у п’ятницю, 11 червня. Його підтримали одноголосно — 45 членів “за”.


“Відтепер, разом з малим гербом УАФ у вигляді Тризубу з написом “Ukraine”, на всіх офіційних заходах УАФ, заходах за участю представників УАФ на міжнародній арені й у матчах національних збірних зможе використовуватися великий герб — карта України з Тризубом в центрі”, — написав голова УАФ Андрій Павелко.



Виконком УАФ також затвердив і офіційний футбольний статус гасел «Слава Україні!» та «Героям слава!», які вже багато років є привітанням для мільйонів наших вболівальників у рідній країні, і по всьому світу.


“На всіх матчах наших збірних! Унікальний національний футбольний код, який містять в собі ці атрибути, об’єднав усіх українців, з різних регіонів України і наших земляків з різних країн і континентів. Ми зобов’язані і маємо за честь оберігати його і наповнювати новою силою єднання! Вітаю всю футбольну Україну з цим історичним рішенням!”, — додав Павелко.


Додамо, що спочатку представники організації не досліджували питання з контекстом відповідного вітання” Героям слава” детально, а після додаткової перевірки нібито виявили, що в ньому є політичний підтекст, а також історичний і мілітаристський сенс. Це порушує вимоги УЄФА щодо відсутності на формах політичних слоганів. Через це організація зажадала прибрати фразу з футболок для виступів на “Євро–2020”.


Зазначимо, що вітання “Слава Україні — Героям слава” з 2014 року є офіційним у Збройних силах України.


Нагадаємо, що минулої неділі була представлена оновлена форма збірної України для матчів “Євро–2020”. Спереду на футболках зображений контур території країни, на спині написано привітання “Слава Україні”, а під комірцем — “Героям слава”. Ця форма викликала масове обурення чиновників Росії, яке вилилося в скаргу Російського футбольного союзу в УЄФА. Після неї, власне, УЄФА і оновило вимоги до форми української збірної.