Хто з водіїв може перетинати кордон: в уряді дали пояснення

Хто та на який період

Хто з водіїв може перетинати кордон: в уряді дали пояснення

В уряді опублікували постанову від 20 травня 2022 р. № 615, в якій визначено порядок перетину українського кордону професійними водіями в умовах воєнного стану. Про це передає «Auto24».

Перетинати кордон під час війни мають право дві категорії водіїв.

Перша категорія — водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги для Збройних Сил чи інших військових формувань, а також населення України.

Зазначається, що обмежень щодо типу чи маси транспортних засобів у цій категорії немає.

Інформація про водіїв, які перевозять такі вантажі, має бути доступна Держприкордонслужбі у спеціальній інформаційній системі, адміністратором якої є «Укртрансбезпека».

Ця організація розміщує дані водіїв на основі листів від таких організацій:

Водій вноситься в систему на 6 місяців, а перебувати за кордоном може не більше 30 днів. Якщо цей строк перевищено, дозвіл на виїзд за кордон такому водію скасовується.

Ще одна категорія, якій дозволено перетин кордону — це водій комерційної організації, яка має ліцензію на міжнародні перевезення, але лише на автомобілі масою понад 3500 кг, який належить цій організації.

Водночас, якщо це вантажівка, то в ньому може бути лише один водій, якщо автобус — два. Цим категоріям водіїв дозволено бути за кордоном максимум 45 днів. Утім, прикордонники можуть не випустити водія, внесеного в базу «Укртрансбезпеки», якщо мета поїздки не підтверджена.

Нагадаємо, що виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років на період дії воєнного стану — заборонено. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України є адміністративним правопорушенням відповідальність за яке передбачено статтею 204-1 КУпАП.

військовий стан заборона виїзду чоловіківвиїзд за кордонвиїзд водіїв