Jam Factory Art Center: у Львові відкрився найбільший центр сучасного мистецтва (ФОТО)

Це мистецький центр, який поєднує в одному місці різноманітні арт-форми: візуальне мистецтво, театр, музику, перформанс

Jam Factory Art Center: у Львові відкрився найбільший центр сучасного мистецтва (ФОТО)

У  Львові відкрився найбільший центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center після 8 років ревіталізації. Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

Новий мистецький простір має багату і незвичну історію: у давній індустріальній будівлі, де спочатку виробляли алкогольні напої, а пізніше - фруктові й овочеві консервації, тепер проводитимуть виставки, театральні і музичні перформанси, освітні події та дозвілля.

Ідея заснувати у Львові новий культурний центр зародилась у 2015 році, коли філантроп, культурний підприємець та історик доктор Гаральд Біндер вирішив зберегти колишню «Фабрику повидла», заснувавши тут центр сучасного мистецтва. Після глибинних досліджень і підготовки чоловік виділив значне фінансування для подальшого розвитку проєкту.

Jam Factory Art Center розташований у районі Підзамче, на північ від центру Львова у колись успішній індустріальній околиці.

Довший час цей район був промисловою зоною, яка не сильно привертала увагу мешканців і гостей Львова. Однак поступово Підзамче почало оновлюватись, коли тут відновили стародавню будівлю для бібліотеки «Під Високим Замком» та капітально відремонтували частину вулиці Богдана Хмельницького. Арт-центр Jam Factory став фінальною «роздинкою», яка змінює район, дає йому поштовх для розвитку та розширює цікавість львів’ян до пізнання свого міста.

Будівля «Фабрики повидла» потребувала серйозних реставраційних робіт і інвестори зробили все, щоб зберегти кожну старовинну цеглину. Також її підсилили особливими елементами, як ребристі колони чи стеля з незвичного гіпсокартону, що водночас підсилює акустику приміщення.

Концептуальною метою ревіталізації було створити мультидисциплінарний арт-центр – простір для критичної рефлексії через культуру.

Структурна композиція комплексу, що складається з шести окремих просторів площею майже 3500 кв. м, відображає ці амбіції.

Простір має багато особливих частин:

Відсьогодні Jam Factory Art Center працює як безперервний, адаптивний простір для перформативних, виставкових, музичних та дискусійних проєктів.

Читайте також: у Львові в приміщенні Франківської адміністрації змонтують навісну стелю майже за мільйон

Першою виставкою простору, що супроводжуватиметься публічною програмою, є “Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми” під кураторстом Катерини Яковленко, Наталії Маценко та Бориса Філоненка. На виставці представлені роботи українських митців 2022-2023 років а також у довшому хронологічному ракурсі: від ХІХ століття до сьогодення. Виставка побудована за принципом новел та об'єднує твори на двох дистанціях — між сьогоденням і минулим та між персональними переживаннями й досвідами воєнного часу.

новини Львовакультура у львові Jam Factory Art Centerкультурний центр