Конституційний суд визнав неконституційними деякі карантинні положення

Конституційний суд визнав неконституційними деякі карантинні положення

Вчора, 28 серпня, Конституційний суд України ухвалив рішення, яким визнав неконституційними деякі зміни до держбюджету України на 2020 рік, пов’язані з карантинними обмеженнями. Про це пише «Deutsche Welle».

Неконституційним було визнано обмеження граничного розміру зарплати посадових осіб. Його було запроваджено з квітня до кінця останнього місяця карантину. Оскільки термін дії карантину визначає Кабмін, то зміни до держбюджету поставили зарплату чиновникам в залежність від рішення виконавчої влади, зазначили в пресслужбі КСУ. Судді наголосили, що обмеження заробітної плати «має запроваджуватися пропорційно, з встановленням чітких часових строків та у жорсткій відповідності до Конституції та законів України».

Конституційний суд закрив провадження у справі про перевірку конституційності деяких положень постанови Кабміну України про встановлення карантинних обмежень від 20 травня 2020 року на підставі втратою ними чинності.

Суд наголосив, що обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина може встановлюватися виключно законом — актом, ухваленим Верховною Радою України. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції Україн, так як, постанова Кабміну є підзаконним актом.

Коментуючи це рішення суду, представник президента України в КСУ Федір Веніславський назвав його очікуваним.