Львів’ян запрошують на виставку Франческо Ґварді

Львів’ян запрошують на виставку Франческо Ґварді

Відомостей про Франческо Ґварді (Венеція, 1712–1793, Венеція) збереглося небагато. Родина Ґварді володіла невеликою майстернею, яка спеціалізувалась на копіюванні творів знаменитих художників і виконанні церковних замовлень. Після батька і старшого брата, які керували майстернею, її очолив Франческо і відтоді тут стали малювати та копіювати пейзажі.

Сучасники називали його другим Каналетто, хоча він ніколи у нього не вчився. Ґварді умів майстерно зображати тіні, які відкидали будинки та люди. Він малював живе, мінливе на очах місто.

У пошуках особливого настрою митець часто повторював одні і ті ж самі сюжети та мотиви. Часто запозичував ідеї з картин своїх попередників, наділяючи їх тонким настроєм особливої одухотвореності.

Після середини 1760-х років Ґварді вернувся до жанру ведути, бо на той час залишився чи не єдиним художником, який працював у цьому жанрі, демонструючи високу якість виконаної роботи.

Доробок Гварді, що включає близько шестисот рисунків, які збереглися до наших днів, датується останнім десятиліттям його життя. Переважно це те, що лишилося у студії художника на момент його смерті: капріччі та «макьєте».

Образ Венеції Франческо Ґварді відображав, як у живописі, так і в рисунках. Його сім творів, представлені на виставці, походять з колекції графа Леона Пінінського — великого знавця європейської культури і мистецтва, які потрапили до музею у 1940-му році. Вони передають тонкі нюанси мінливого світла — повітряного середовища Лагуни і є справжніми шедеврами, адже у жанрі ведути Франческо Ґварді досягнув вершини своєї майстерності.

Виставка: 13 березня – 19 квітня 2020
Вернісаж: 13 березня, о 16:00 год.

Палац Потоцьких
вул. М. Коперника, 15

Куратор — Оксана Козинкевич

Посилання на подію https://www.facebook.com/events/204300060785161/