Львівські хірурги врятували життя 17-річного з рецидивуючим пневмотораксом (фото)

Львівські хірурги врятували життя 17-річного з рецидивуючим пневмотораксом (фото)

Лікарі-хірурги міської дитячої клінічної лікарні на вул. Орлика прооперували торакоскопічно 17-річного львів’янина з рецидивуючим пневмотораксом. Раніше такі операції проводили з допомогою торакотомії із повноцінним розрізом грудної клітки. Про це повідомив лікар-хірург 2-го хірургічного відділення дитячої лікарні Дмитро Грицак, повідомили у пресслужбі ЛМР.

З його слів, у хлопця був діагноз — бульозна емфізема легень, рецидивуючий пневмоторакс.

«Пневмоторакс — це накопичення повітря в плевральній порожнині, що спричиняє колапс (стиснення) легені. У 90 % випадків причиною первинного спонтанного пневмотораксу є бульозна емфізема легень. При цьому захворюванні в легенях, переважно на верхівках, формуються були — повітряні міхурці, у випадку розриву яких повітря поступає в плевральну порожнину. Це спричиняє пневмоторакс. Спонтанний пневмоторакс часто рецидивує, тому показане оперативне лікування для попередження повторних колапсів легень», — розповів Дмитро Грицак.

[caption id=«attachment_271213» align=«aligncenter» width=«711»] Фото: ЛМР[/caption]

«Ми провели малоінвазивне оперативне втручання — відеоторакоскопічну резекцію патологічно зміненої легені через 3 невеликі розрізи (5–10 мм) у грудній стінці. Операція тривала 50 хвилин. Вже через добу після операції пацієнт почувався добре, адже такий вид оперативного втручання передбачає відсутність значної операційної рани, а відтак і болю, швидке відновлення та повернення здоровим додому», — додав лікар-хірург.

Операцію виконували: хірург Грицак Д. І., асистент Курило Г. В., анестезіолог Шиш С. В., операційна медсестра Слимак Н. Б.

Лікарі дитячої лікарні на Орлика пояснюють, що пневмоторакс — це хвороба підлітків та молодих людей, в основному високих та худих, а доведеним фактором ризику її є куріння.

«Тому ми вкотре закликаємо батьків звернути уваги на здоровий спосіб та стиль життя ваших дітей. Говоріть з дітьми про шкоду куріння, застерігайте їх від цієї поганої звички і будьте здоровими», — додав Дмитро Грицак.