Мер Франківська потрапив у скандал через заяву про вивезення ромів із міста: Марцінків пояснив, що мав на увазі (відео)

Мер Франківська потрапив у скандал через заяву про вивезення ромів із міста: Марцінків пояснив, що мав на увазі (відео)

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив поліції вивезти з міста людей ромської національності в Закарпатську область, через що потрапив у ксенофорбський скандал. Після цього він перепросив за свої слова і пояснив мотивацію щодо такого розпорядження.

За його словами, йшлося про конкретних осіб, які порушували карантин і не були мешканцями міста. Про це Марцінків розповів у четвер, 23 квітня, у ранковому ефірі місцевої радіостанції «Західний полюс».

«Насамперед жодної дискримінації я не вбачаю в цьому. Йшлося про конкретних осіб, які вже продовж тривалого часу, більше місяця, не дотримувалися карантину. Всі, напевне, чули, і люди неодноразово зверталися на »102«, гарячу лінію міськвиконкому, що деякі особи чіплялися до людей, вимагали кошти, були без масок, без рукавиць. Ба більше, проживали у нашому Привокзальному сквері. Це при тому, що постанова Кабінету Міністрів чітко забороняє не те що проживати у скверах, а гуляти у скверах і збиратися більше двох осіб в одному місці. Це неодноразові факти», — пояснив Марцінків.

Він додав, що поліція сама звернулася до нього з проханням надати транспорт для осіб ромської національності, які прописані в Іршавському і Свалявському районах, Закарпатської області, щоб доставити їх додому, оскільки жодний громадський транспорт зараз не їздить.

Мер Івано-Франківська погодився, що, можливо, висловився дещо емоційно, адже нарада була з приводу боротьби коронавірусу і за вихідні в області було 6 летальних випадків, що дуже багато.

«На оперативній нараді, можливо, дещо емоційно, я тут прошу вибачення. Десь, можливо, емоції якісь були, тому що нарада тривала більше години, в основному говорили про боротьбу з коронавірусом і незалежно, хто ті особи, які порушують карантин. Йшлося про 20 осіб, зокрема і дітей, які без нагляду. Чому ми, українці, поляки, американці, дотримуємося карантину, а деяким особам можна не дотримуватися карантину?» — запитав мер.

Марцінків зазначив, що роми, які відмовилися їхати на Закарпаття, далі перебувають на вулицях і продовжують жебракувати. Водночас, він не розуміє, чому частина осіб поїхала додому, а інша — в останній момент відмовилася.

Він повідомив, що офіційного доручення про вивезення ромів або штрафування порушників не давав, адже не має таких повноважень. Тобто вчорашнє звернення Марцінківа мало лише рекомендаційний характер.