На Прикарпатті через зсув ґрунту може піти під землю газова станція (ФОТО, ВІДЕО)

На Прикарпатті через зсув ґрунту може піти під землю газова станція (ФОТО, ВІДЕО)

Мешканці села Стримба, Надвірнянської ТГ, скаржаться на зсув ґрунту площею майже півтора гектара. За повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій, пласт землі зсунувся ще у квітні, проте, якщо будуть сильні опади, можливе і більше зміщення.

Як повідомляє «Суспільне Карпати», поруч із небезпечною ділянкою розташовані вісім житлових будинків та будівлі газорозподільної підстанції.

Ймовірною причиною зсувів у Стримбі, розповідає завідувач сектора з питань цивільного захисту Надвірнянської міської ради Андрій Левицький, є поверхневі води.

«Пішло перенасичення ґрунтів. Ну, не знаємо, це ж треба геологічну розвідку, що під ґрунтами, аби дізнатися, на якій глибині знаходиться. Але, швидше усього, що це є поверхневі води, пішло десь перенасичення і земля »їде«, — сказав Андрій Левицький.

Зараз у Надвірнянській територіальній громаді, до складу якої входить Стримба, після рішення комісії готують проєктно-кошторисну документацію.

Інший зсув ґрунту під час минулорічного паводку стався на вулиці Шевченка в Стримбі. Цієї вулицею, за словами Андрія Луцька, користуються не лише місцеві мешканці, але й їздить транспорт ПАТ »Укрнафта«. Дорога, як і міст на ній, перебувають на балансі підприємства, яке своїми силами відновило тут проїзд. Проте, каже чиновник, є ймовірність того, що ґрунт і тут може знову почати зсуватися.

Повідомлення про зсув на провулку Шевченка надійшло до місцевої Служби порятунку 1 червня приблизно о 16-й годині.



зсув грунту