Назріває великий скандал: довідка Аліни Паш виявилася фальшивкою

Україні може загрожувати дискваліфікація на Євробаченні

Назріває великий скандал: довідка Аліни Паш виявилася фальшивкою

Державна прикордонна служба не видавала переможиці Нацвідбору на «Євробачення–2022» співачці Аліні Паш довідку про законний перетин адмінмежі з окупованим Кримом, оприлюднений Суспільним мовником. Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко, інформує «Суспільне».

«Державна прикордонна служба проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто який був наданий ДПСУ фізичній особі для представлення в рамках відбору на »Євробачення". Нам не відомо, що саме за документ опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювали і під таким номером нікому не надавали”, — сказав Демченко.

За його словами, відомство також отримало офіційне звернення від Національної суспільної телерадіокомпанії України, аби підтвердити створення такого документу.

“У найближчий час мовник отримає нашу відповідь", — додав речник ДПСУ.

Відповідаючи на запитання, чи Аліна Паш взагалі має документ про перетин кордону, Демченко сказав, що “ДПСУ не вправі розголошувати конфіденційну інформацію про третіх осіб, у тому числі щодо перетину кордону”. Такі відомості може отримати лише особа, якої це стосується, пояснив речник ДПСУ.

За словами Андрія Демченка, зараз підрозділ ДПСУ опрацьовує відповідь на звернення виконавиці, яке надійшло і зареєстроване в ДПСУ, щодо її перетину кордону.

Як повідомила Голова Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, Наглядова рада збирається на позачергове засідання, щоб розглянути ситуацію, що склалася навколо нацвідбору на «Євробачення». Засідання відбудеться найближчими днями.

Менеджерка співачки Аліни Паш, яка перемогла у Національному відборі на «Євробачення-2022», пояснила появу довідки про те, що Паш перетинала адмінкордон з Кримом у законний спосіб через КПП «Каланчак».

Як зазначила менеджерка співачки, довідку про перетин кордону Аліною Паш надав «член команди».

«Цю довідку надавала не вона особисто, і не вона давала запит на неї. Це давав запит член нашої команди. Ми зараз усередині команди розбираємося, яким чином ця довідка була отримана, і що це за довідка, і як вона взагалі з’явилася у Суспільного. Поки ми не розберемося в команді, я не можу називати вам імена», — зазначила менеджерка Аліни Паш.

Вона додала, що офіційна заява від команди співачки буде, «як тільки ми отримаємо наш документ від прикордонної служби»: «У будь-якому випадку це правда, що вона перетинала з української сторони кордон, і там має бути ця інформація, ми на неї чекаємо. Запит до прикордонної служби був здійснений минулого тижня. Для нас заява прикордонної служби була дуже шокуючим моментом, і ми зараз стараємося розібратися, щоб людям дати чітку і правильну інформацію, як це взагалі все відбулося».

Що відомо

«Суспільне» вже зверталося до Державної прикордонної служби України, однак отримало відмову у наданні інформації про перетин кордону учасницею, оскільки ці дані є конфіденційними. Команда учасниці надала довідку, нібито отриману нею, що стало підставою для продовження участі Alina Pash у Нацвідборі.

12 лютого в Україні відбувся фінал Національного відбору на конкурс Євробачення, який цьогоріч пройде у Турині (Італія) 14 травня. За підсумками голосування, перемогла співачка Alina Pash з піснею «Тіні забутих предків», а гурт «Kalush Orchestra» посів друге місце, отримавши на один бал менше.

довідкаДПСУкордонЄвробаченняАліна ПашКрим