Неофіційні домовленості: в Альянсі утримаються від постачання в Україну деяких видів озброєння, — ЗМІ

Є така думка

Неофіційні домовленості: в Альянсі утримаються від постачання в Україну деяких видів озброєння, — ЗМІ

Між країнами Альянсу НАТО існують неформальні домовленості щодо утримання від постачання до України певних видів озброєння. Про це пише «ZEIT ONLINE».

За даними німецького новинного агентства DPA, це пов’язано з ризиком прямої воєнної конфронтації з Росією, який в НАТО прагнуть максимально мінімізувати.

Є побоювання, що російська федерація може офіційно розцінити поставки західних бойових танків і бойових літаків як вступ у війну і вжити військових заходів у відповідь. Системи озброєння цього типу в Україну поки що не постачалися.

За інформацією парламентської групи Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), про цю неформальну домовленість знають у Берліні.

«Комітет з оборони був повністю проінформований про це в середині травня», — сказав DPA прессекретар з оборонної політики парламентської групи СДПН Вольфганг Гельміх.

Всі рішення про постачання, зрештою, є справою окремих країн-членів Альянсу, пише DPA. Поки що вони дотримувалися неформальних домовленостей, у тому числі через побоювання, що вони не отримають повної підтримки своїх партнерів з альянсу в разі нападу Росії.

Польща, наприклад, з цієї причини понад два місяці тому утрималася від постачання в Україну винищувачів МіГ-29, зазначає агентство.

Також Головнокомандувач збройних сил США в Європі Тод Деніел Волтерс ще в березні заявив, що постачання МіГ-29 є «сценарієм високого ризику», оскільки можуть бути неправильно розціненими Москвою і призвести до ескалації між Росією та НАТО.

НАТО війна з росією Альянс озброєння для України