Можете цього не знати: які продукти в жодному разі не можна ставити в холодильник і чому
Доволі широкий список
З настанням весни і теплої погоди хочеться якомога більше продуктів відправити в холодильник. Проте, як виявляється, багато з них не можна зберігати в холодній камері, хоча багато господинь ставить їх туди, не замислюючись. Тож, що не можна зберігати в холодильнику – читайте в матеріалі «Варти-1».
Низка овочів
Помідори
Від холоду вони втрачають свій смак і стають м'якими. А у випадку перемороження – помідори перетворюються на кашу (напевно, ви не раз помічали таке явище, але не розуміли чому так стається). Краще зберігайте ці овочі при кімнатній температурі, захищаючи від прямих сонячних променів. Побачите – вони довше зберігатимуть свіжість.
Картопля
Якщо поставити її вхолодильник замість того, щоб зберігати в прохолодному темному місці, де добре циркулює повітря – це зробить її зернистою і солодкою, адже через низькі температури крохмал, який входить до її складу, перетворюється на цукор. Рекомендується залишати картоплю за температури не нижче 8°С у темному місці.
Цибуля і часник
Цибуля – це ще один продукт, який не можна зберігати в холодильнику і на те декілька причин. По-перше, це ароматний овоч, як і часник, який може увібрати вологу і стати м'якою або покритися пліснявою. По-друге, може погіршити смак і запах інших продуктів, що зберігаються поруч. Краще зберігайте ці овочі в прохолодному, сухому і добре провітрюваному місці.
Огірок
Цей зелений овоч не тільки швидше псується при заморожуванні, але і вкрай негативно реагує на сусідство з певними продуктами в холодильній камері (помідори, диня, банани та інші), стаючи гірким і жовтим. Огірки потрібно зберігати в прохолодному місці.
Баклажани
Якщо ви збираєтеся з’їсти їх одразу після покупки, тоді можете зберігати просто на столі, адже в холодильнику вони втратять свої смакові властивості.
Заборона стосується і деяких фруктів
Банан
Вбивчою може виявитися заморозка для бананів. Їх варто зберігати при кімнатній температурі до повного дозрівання, а потім при необхідності відправляти в холодильник.
Авокадо
Зазначимо спершу, що авокадо – це фрукт, хоч через кулінарні особливості у нас вважають його екзотичним овочем. Його також краще зберігати при кімнатній температурі до повного дозрівання.
Цитрусові
Через високу вологість вони можуть гнити, а ще лимони та лайм дуже швидко вбирають зайві запахи. А ще втратять свій смак і текстуру при зберіганні в холоді.
Диня і ананас
Ці фрукти також можуть не пережити подорож на полицю холодильника. Вони втратять свій смак і текстуру при зберіганні в холоді. Найкраще зберігати їх при кімнатній температурі до тих пір, поки вони не дозріють, а потім відразу ж вживати в їжу.
Інші продукти харчування
Хлібобулочні вироби
Холод і волога для них шкідливі. Вологість свіжої випічки складає близько 50%, а умови холодильної камери такі, що волога в ній випаровується прискореними темпами. Це призводить до висихання хлібобулочних виробів, втрати смаку і аромату.
Ягоди
Холод і волога можуть зіпсувати ягоди, а тому їх краще зберігати за кімнатної температури.
Сухофрукти
Зайва волога може спричинити швидке псування продуктів. Для сухофруктів важлива постійна циркуляція повітря, а тому їх потрібно час від часу перебирати і зберігати за температури не нижче 0, а краще +10°С.
Джем, варення
Закриті стерилізовані банки можна зберігати в темному прохолодному місці. Навіть якщо ви вже відкрили варення (за умови, якщо дістаєте продукт з банки чистим посудом), теж залиште його в прохолодному місці, а не в холодильнику. Через те, що дверці часто відчиняються, всередину може потрапити тепле повітря, що призведе до псування продукту.
Мед
Від холоду мед кристалізується і стає твердим. Він втратить смак і перетвориться на масу, яку потім не відколупати ложкою.
Гострі соуси
У холодильнику вони втрачають консистенцію і смакові якості. Краще зберігати їх при кімнатній температурі.
Кетчуп, гірчиця та соєвий соус
У закритих герметичних упаковках ці соуси не зіпсуються без холодильника, а от через заморозку можуть втратити смак. Проте їх варто відправляти в холодильник після відкриття, якщо така рекомендація міститься на упаковці.
Олія (соняшникова та оливкова)
Від холоду вона загустає і мутніє. Її варто зберігати в темному та прохолодному місці, але аж ніяк не в холодильнику. Через низькі температури вона втратить свої властивості і стане в’язкою.
Арахісова паста
У холодильнику вона перетвориться чи не на каміння, і вже не підійде для намазування на тости. Щоб продукт не зіпсувався, зберігайте його в коморі, де не так тепло і не потрапляє сонце.