Українським виробникам капусти вдалося компенсувати відсутність херсонської продукції

Українським виробникам капусти вдалося компенсувати відсутність херсонської продукції за рахунок збільшення обсягів виробництва в інших регіонах.

Враховуючи той факт, що вже другий рік поспіль на ринку відсутнє постачання продукції із херсонської області, фермери Західної України масово збільшили площі під насадженнями білоголової капусти. В результаті, саме за рахунок вітчизняного виробництва вдалося стабілізувати ринок капусти та вивести обсяги майже на довоєнний рівень, компенсувавши відсутність херсонської продукції. 

Ця ситуація знаходить підтвердження і в цінах на капусту. Станом на початок жовтня 2023, середня вартість білоголової капусти на найбільшому гуртовому ринку Західної України ОРСП «Шувар» у місті Львів є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін на капусту в аналогічний період. 

«За свідченнями фермерів-виробників, з початку жовтня попит на капусту дещо активізувався, пояснюється це, перш за все, сезонними факторами - початком сезону шаткованої капусти та ростом попиту на сировину. Варто зазначити, що за останній тиждень вартість білоголової капусти зросла, в середньому, на 1-1,5 грн до рівня 6-8 грн/кг, але все ще залишається нижчою, ніж була зафіксована в аналогічний період минулого року. На даний момент ціна залишається ринковою»,- каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів.

Фермери передбачають, що впродовж жовтня-листопада можливе подальше цінове зростання, яке буде також зумовлено тим, що основні обсяги продукції вже майже розпродані, відповідно пропозиція на ринку буде поволі зменшуватися.

Вже орієнтовно із кінця січня-початку лютого, в залежності від погодніх умов фермери почнуть відкривати сховища та розпродувати капусту, закладену на зберігання. Враховуючи зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції в сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери на разі не вбачають.

*графіки за даними аналітичного відділу ринку «Шувар» https://info.shuvar.com/price