Після вибуху, з квартири вбивці Познякова, вибігла дівчина-гример (фото)

Після вибуху, з квартири вбивці Познякова, вибігла дівчина-гример (фото)

Викрадач Тараса Познякова росіянин Луан Кінгісепп, який перебував у міжнародному розшуку, останні три роки жив у квартирі за кілька сотень метрів від Голосіївського управління поліції Києва. Є інформація, що увесь цей час злочинця покривала подруга-візажист, яка гримувала Луана, аби його не впізнали на вулиці. Про це пише «Крапка».

Нагадаємо, що Луан Кінгісепп, разом з Дмитром Голубом, підозрюється у викраденні мешканця Львова Тараса Познякова, під час спільної поїздки на машині останнього по «BlaBlaCar» до Києва. Головна версія — з метою пограбувати та забрати автомобіль. Тарас Позняков досі не знайдений. А Дмитро Голуб, який був згодом затриманий, відмовляється давати будь-які свідчення.

За даними слідства, уродженець Чернівців Дмитро Голуб займався угоном та продажем автомобілів ще з початку 2000-х років. Згодом, цей бізнес він продовжував у «сірій» зоні АТО.  Також Луан Кінгісепп та Дмитро Голуб причетні до стрілянини в Мукачево, у липні 2015 року.

Завдяки власним джерелам, виданню вдалося встановити особу жінки, яка 23 березня вибігла з квартири № 55, на проспекті Науки, 11, після того, як у ній пролунав вибух. Тоді в приміщенні знайшли тіло громадянина  РФ Луана Кінгісеппа — колишнього бійця підрозділу «Сонечко» (входив до «Правого сектору») та одного з двох головних підозрюваних у викраденні Тараса Познякова.

Це 33-річна Ірина, прізвище якої називати ми поки що не можемо, з огляду на те, що ведеться слідство. У минулому жінка працювала гримером-візажистом. В інтернеті є її оголошення з пропозицією виконати макіяж будь-якої складності — весільний, вечірній, фантазійний.

«Свідки казали, що звідти вибігла дівчина з рудим хвостиком. Її знайшли. Проте, досі не допитали. З підозрюваним Кінгісеппом вони були давно знайомі, ще з «Правого сектора». За нашими даними, вона була в курсі того, що Кінгісепп перебуває в розшуку за підозрою у викраденні Тараса Познякова. Вона знала, що Луан злочинець, проте покривала його. Більше того, вона допомагала йому залишатися невпізнаним. Ірина гримувала його, коли він виходив кудись на вулицю», — повідомило джерело, близьке до правоохоронних органів.

Останнім часом Луан Кінгісепп носив довге волосся та бороду, тоді як у минулому в нього була коротка зачіска.

Неофіційно правоохоронці підтвердили виданню «Крапка», що ця жінка — Ірина — дійсно знаходилась у квартирі увечері, коли стався вибух.

«Її особа встановлена. Проте вона зараз користується «імунітетом свідка»: посилається на ст. 63 Конституції України, за якою особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе», — сказали нам правоохоронці.

За словами нашого співрозмовника, Ірина вже потрапляла в поле зору слідчих, які займались справою про зникнення Тараса Познякова. Після того, як поліцейські в Чабанах знайшли «Audi A6», що належала Тарасу Познякову, і встановили особи підозрюваних (Дмитра Голуба та Луана Кінгісеппа), в Ірини провели два обшуки — як у особи, наближеної до Кінгісеппа. Однак тим, судячи з усього, і закінчилось.

«Якби за нею продовжили стежити, то її зв’язок із підозрюваним Кінгісеппом дав би результат ще два роки тому і його затримали б живим, — робить висновок співрозмовник. — Водночас, якщо розглядати версію, за якою Кінгісепп підірвався не сам, то ще треба з’ясувати, чи не вона впустила когось із собою до квартири».

Ірина від вибуху отримала контузію та зверталась до неврологічного відділення однієї з районних лікарень, поблизу Києва.

Мешканці будинку № 11 на проспекті Науки, у Києві, підтвердили, що «дуже схожа» дівчина дійсно жила у квартирі № 55, де пролунав вибух.

«Цю квартиру здавали в оренду багато років. Якось я спілкувалась з дівчиною з цієї квартири. Правда, тоді вона була не руда, мала темніше волосся. Хлопця я не бачила, але щодня у них щось шуміло — наче тягали меблі. А в кінці березня, коли він загинув, вибух був сильний. Наче щось важке, як шафа, впало на підлогу», — сказала одна із сусідок.

У світлі цього виникають запитання до поліції. Луан Кінгісепп практично вільно пересувався Україною, а на квартирі в Києві, що за кілька сотень метрів від Голосіївського управління поліції, міг жити місяцями.

Після загибелі Луана Кінгісеппа (в ніч з 23 на 24 березня) Ірина видалила зі сторінки у «Facebook» всі старі записи. 25 березня вона поставила статус «почувається засмученою». Проте у стрічці «Instagram» нема жодного натяку, що в житті Ірини сталась шокуюча подія: як і раніше, вона викладає фото з роботи та зустрічей з друзями.

Цікаво прослідкувати, як впродовж останніх років змінювався світогляд Ірини. Про це добре розповідають її сторінки в соцмережах.

Спочатку це була дівчина зі звичайними інтересами. В якийсь момент у її соцмережах з’явились натяки на зацікавлення войовничим проявом ісламу. Так, у плейлисті профілю Ірини «ВКонтакті» з-поміж звичайних поп- та рок-пісень стали з’являтися треки Тимура Муцураєва — чеченського барда, який співав про іслам та чеченську війну (тексти написані з позицій чеченців, які протистояли федеральним військам). Зокрема, це композиції «Нет дороги назад», «Погасли свечи» та «Добро пожаловать в Ад».

Приблизно у той же період (весна 2014 року), в Ірини з’явилась фотосесія у ісламському одязі. Одну з таких фотографій вона недавно опублікувала в «Instagram», підписавши: «Фото з іншого життя. А іноді здається, що із злої альтернативної реальності». Хоча говорити про якусь серйозність у цьому питанні, мабуть, не варто. Принаймні, Ірина часто публікувала знімки, на яких пила алкоголь, вживання якого суперечить цінностям мусульман.

З часом її смаки, принаймні музичні, розвернулись в бік правого радикалізму. Про це свідчать збережені треки гуртів «Велимор/Kaldrad» – «Сын Одина», M8L8TH (розшифровується як «Молот Гітлера») — «Мужество ведет на небеса», «Сокира Перуна» — «Герої Моєї Раси» (два останніх треки присвячені бійцям батальйонів «Азов» та «Правий Сектор»). Пізніше вона сфотографувалась у футболці «No knife — no life» («Нема ножа — нема життя»/«Без ножа нема життя») бренду «Svastone», який вважається «фірмовим» у радикальних колах.

Така еволюція настроїв загалом збігається з біографією самого Луана Кінгісеппа. У 2013 році він приїхав з Кірово-Чепецька (Кіровська область РФ) в Україну, брав участь у подіях на Майдані. Після цього  потрапляв на фото, на яких люди позували з піднятим угору вказівним пальцем правої руки (в ісламі — символ єдинобожжя).

Також у Кінгісеппа є фото з нацистським прапором. Під час огляду правоохоронцями тіла загиблого Кінгісеппа на ньому виявили татуювання у вигляді свастики.

Варто відзначити ще один збіг обставин, який цього разу не має прямого відношення до Ірини. Річ у тім, що Луан Кінгісепп загинув у свій день народження — він народився 23 березня 1991 року.