Плани росії на українських полонених: чи вдасться повернути на рідну землю полонених «Азову» — Полозов

На сьогодні у полоні загарбників перебувають 6 тисяч людей

Плани росії на українських полонених: чи вдасться повернути на рідну землю полонених «Азову» — Полозов

На сьогодні у полоні загарбників перебувають 6 тисяч людей. Їх утримують як на території так званих «ЛНР» та «ДНР», так і  безпосередньо у РФ.

Кількість російських військовополонених на території України точно не відома.

Про це повідомив адвокат і правозахисник Микола Полозов в ефірі телемарафону «Freeдом».

Полозов розповів, чому окупанти почали обмінювати військовополонених, які захищали Маріуполь, обороняючи «Азовсталь», незважаючи на шалену пропаганду з боку Росії.

«Влада РФ має певні плани на них, у тому числі, фабрикацію якогось псевдотрибуналу. Зрозуміло, що тисячі людей через цей трибунал не пропустити. Йтиметься про командирів, можливо, про найбільш медійних відомих постатей. Щодо решти, швидше за все, їх обміняють», — сказав Полозов.

Нагадаємо, останній обмін — 144 на 144 — зумовлений третьою Женевською конвенцією, згідно з якою репатріація військовополонених провадиться до закінчення бойових дій, якщо вони важкопоранені або тяжкохворі.

Експерт також відповів, чи вдастся обміняти всіх «азовців».

«Не всіх «азовців» обміняють, а тільки частину, людей, які не підпадатимуть під інтереси російської влади», — резюмував експерт.

Щодо умов, у яких містять полонених, за словами адвоката, відомо, що їх тримають у колоніях окремо від ув’язнених у кримінальних справах.

Як повідомлялось раніше, один з визволених з полону «Азовець» розповів, що їх утримували в полоні на особливих умова, чи боялись, чи поважали не відомо, але дивились як на героїв.

Експерт зазначив, що є серйозна проблема із захопленими мирними громадянами, яких утримують без суду та слідства. Йдеться про сотні людей.

новинивійнаекспертна думкаУкраї\наплани на українськиї полоненихчи можливий обмін