Поблизу Львова з’являться шість нових туристичних маршрутів

Поблизу Львова з’являться шість нових туристичних маршрутів

Шість унікальних туристичних маршрутів до липня з’являться поблизу Львова. Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути будуть цікавими для сімейного відпочинку. Про це анонсували у Львівській облдержадміністрації.

Створення шести абсолютно нових туристичних маршрутів у Бібрській ОТГ та довкола неї передбачає проєкт “Мандри Сокільські”. Його втілює БФ “Cпадщина.UА” у межах Програми міні-грантів для культурної спадщини “ReHERIT: Спільна відповідальність за спільну спадщину” та за угодою з Лабораторія міського простору.

Усі туристичні маршрути будуть пов’язані з локальною історією, визначними особистостями та пам’ятками краю. Тому найперше завдання — зібрати, описати, структурувати усі найзнаковіші архітектурні та природні об’єкти Бібрської ОТГ та довкола неї. На їхній основі команда проєкту, до якої належать мистецтвознавці, архітектори, краєзнавці, гіди, етнографи та журналісти, мають розробити, впровадити та популяризувати туристичні маршрути екологічного, культурного, історичного, кулінарного та інших напрямів. Передбачається, що це будуть піші, вело- та автомобільні туристичні шляхи, головним чином, для сімейного та молодіжного відпочинку.

“Бібрка — за 30 кілометрів від Львова. Тут величезна багатонаціональна спадщина, бо жили тут до Другої світової спільно українці, поляки, німці, євреї. Тут є пам’ятки архітектури, як Свірзький замок та старі дерев’яні церкви, є свої місцеві традиції,  чудова природа, тут є гора Камула — найвища точка між Кримськими і Карпатськими горами! Але наразі для широкого загалу туристів цей регіон Опілля недооцінений”, — каже голова БФ “Cпадщина.UА” Ганна Гаврилів.

Загальна вартість проєкту 136 тисяч гривень. Його впровадження допоможе Бібрській громаді розвинути свій туристичний потенціал, а з ним дуже пов’язаний розвиток інших напрямів. Таких, як економіка, екологія, освіта. Адже туристам потрібно десь поїсти, переночувати, а вздовж самих маршрутів довкілля має бути доглянуте і ціноване. Розвиток туризму стимулюватиме громаду дбати і про власні пам’ятки архітектури, якщо з них можна буде отримати дохід.

“Ми створюємо базу із сотнею історичних та природних об’єктів Бібреччини, які варто відвідати. Цей процес передбачає експедиції, історичні дослідження, фотофіксацію, визначення “опорних” об’єктів, громадські обговорення та презентації туристичних продуктів. Але не тільки це. Також нам йдеться про різні просторові квести, базовані на етнічних особливостях регіону — на місцевих традиціях, легендах, піснях, стравах, які тут готують, те, чим бібрський край справді є особливим”, — розповідає координатор проєкту “Сокіл. Перезавантаження”, архітектор Іван Щурко.

Розробники маршрутів кажуть, що “Мандри Сокільські” — тому, що будь-які мандри Бібреччиною мають починатися зі знайомства з її культурно-туристичним центром — історичним будинком товариства “Сокіл”.

“Саме “Сокіл” і буде адміністративним туристичним центром “Мережі туристичних маршрутів Мандри_Сокільські”. Вже майже рік старим будинком, що на в’їзді у Бібрку з боку Львова, опікується БФ “Спадщина.UА”. Цьогоріч в історичній будівлі розпочалися ремонти. Ми замінили вікна. Далі, за співфінансування з обласного, місцевого бюджетів, а також завдяки меценатам, ми створимо тут “Кімнату Бургомістра”. Загалом, у межах проєкту “Сокіл.Перезавантаження”, в “Соколі” відбулися вже з десяток виставок, презентацій, творчих вечорів, кінопоказів, багатолюдних екскурсій і толок”, — пояснює Іван Щурко.