Початок грибного сезону: мешканців Львівщини попереджають про небезпеку отруєння грибами (фото)

Початок грибного сезону: мешканців Львівщини попереджають про небезпеку отруєння грибами (фото)

У зв’язку з тим, що розпочався сезон збору грибів, департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА попереджає мешканці Львівщини та гостей щодо небезпеки отруєння грибами. Про це повідомляє прес-слжба ЛОДА.

Серед основних причин отруєнь називають:


Щоб запобігти отруєнню грибами, департамент цивільного захисту облдержадміністрації рекомендує заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Не збирайте гриби:

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7–10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10—15 хвилин.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) — з’являються через 1–4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості спожитих грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6–8 годин, а смерть настає через 5–10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.