Помер польський кінорежисер, актор і сценарист Януш Маєвський, який народився у Львові

У 2018-му Маєвський підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув'язненого Олега Сенцова

Помер польський кінорежисер, актор і сценарист Януш Маєвський, який народився у Львові

Польський кінорежисер, актор і сценарист Януш Маєвський помер 10 січня, йому було 92 роки. Він народився у Львові, який у 1931 році перебував у складі Польщі.

Про це повідомили польські медіа, інформує «Суспільне».

«Моя мрія — справжнє кіно. Якби її можна було здійснити, я б підкорив Голлівуд. Їхній сценарист — якийсь божевільний, який порушує всі правила оповіді, режисер — аматор і невдаха, а монтажер — ідіот чи п’яниця, який нічого не вміє», — говорив Маєвський в інтерв'ю для Gazeta Wyborcza до свого 90-річчя.

Про Януша Маєвського

Як пише державний сайт Польщі, Януш Маєвський народився 5 серпня 1931 року у Львові. Там, коли йому було 7 років, захопився кіно, подивившись «Білосніжку» Волта Діснея. У квітні 1944 року родина Маєвського залишила Львів і переїхала до Кракова.

Згодом він вивчав архітектуру в Краківському технологічному університеті, завершив Державну вищу школу кіно і театру в Лодзі.

Режисерський дебют Маєвського — фентезі «Аватар, обмін душами» (1964). Він був чемпіоном жанрового кіно. У доробку такі фільми та серіали як «Дезертири К.К.», «Золото дезертирів», «Ревнощі та ліки», «Урок мертвої мови», «Злочинець, який вкрав злочин», «Королева Бона».

Його стрічка «Мала матура 1947» (2010) — частково автобіографічна. Фільм розповідає про хлопця, який наприкінці Другої світової війни разом із сім'єю переїздить зі Львова до Кракова, де він відновлює перерване навчання та шукає себе у новій реальності.

Останнім фільмом Януша Маєвського став «Чорний Мерседес» (2019), знятий за його власним романом.

Протягом багатьох років Маєвський очолював Асоціацію польських кінематографістів і брав участь у справах польської кіноспільноти. Був ректором Варшавської кіношколи, яка на Facebook ушанувала пам'ять кінотворця.

Читайте також: на фронті отримав поранення відомий режисер, що служить в лавах ЗСУ.

У 2018-му Маєвський підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув'язненого у Росії з політичних мотивів українського режисера Олега Сенцова.

кіноПольщаНовини Львівновини культуриPolskaЯнуш Маєвський