Представники Міноборони і ТЦК не прийшли на засідання щодо порушень у мобілізації

ТЦК має дуже багато повноважень

Представники Міноборони і ТЦК не прийшли на засідання щодо порушень у мобілізації

Представники Міністерства оборони й територіальних центрів комплектування проігнорували засідання парламентської тимчасової слідчої комісії, яка розглядає ймовірні випадки порушення у їхній діяльності, зокрема під час мобілізації. Про це заявив народний депутат від партії «Голос», перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук в етері «Радіо Свобода».

Про це йшлося в контексті обговорення смерті 32-річного чоловіка після відвідин ТЦК на Житомирщині. Засідання ТСК не було присвячене конкретно цьому випадку, проте на ньому мали комплексно розглянути скандальні випадки з можливим порушенням прав людини у роботі ТЦК.

«Учора на засідання ТСК, яка вже декілька місяців як створена у Верховній Раді щодо можливих порушень у Міністерстві оборони, не прийшов жоден представник ТЦК, яких туди викликали, і жоден представник Міністерства оборони. Вчора ніхто не прийшов на запрошення», — сказав він.

Поки це було запрошення, але далі може бути «виклик із суттєвими наслідками» для Міноборони й ТЦК.

«Ми зараз у ситуації, коли державні органи, відповідальні за проведення процесу мобілізації та забезпечення прав і свобод людини і громадянина, зовсім не хочуть спілкуватися не просто з медіа, а навіть з депутатами Верховної Ради», — підкреслив нардеп.

Осадчук ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, щоб перевірити дотримання прав громадян в Україні у першому півріччі 2024 року та особливо — після набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію. Туди він хоче запросити омбудсмена Дмитра Лубінця, представників Генерального штабу та Міністерства оборони.

Читайте також: На Житомирщині помер чоловік, якого доставили до ТЦК для проходження ВЛК

Осадчук додав, що парламент надав військкоматам «дуже багато повноважень», але ТЦК повинні «обережно поводитися» з ними.

війнаРФРосіяМіноборониМОУМіноборони УкраїниТЦКТСК