Семену Семенченку можуть повернути військові звання

Семену Семенченку можуть повернути військові звання

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду постановив переглянути законність позбавлення колишнього депутата Верховної Ради Семена Семенченка військових звань «майор» і «капітан». Про це інформують «Українські Новини».

Командування Національної гвардії, у грудні 2015 року, позбавило екс-командира добровольчого батальйону «Донбас» військових звань «капітан резерву» та «майор резерву».

Семенченко оскаржив це рішення в суді.

У вересні 2016 року Окружний адмінсуд Києва повністю задовольнив його позов, але, в листопаді того ж року, апеляційна інстанція знову позбавила екс-депутата військових звань.

Семенченко подав касацію у Верховний Суд.

Він у своєму позові стверджує, що закінчив Севастопольський національний технічний університет з військовою кафедрою, але не може одержати відповідні документи, у зв’язку з окупацією Криму.

Семенченко заявляє, що 13 серпня 2014 отримав тимчасове посвідчення офіцера, видане Військовим комісаром Вишгородського військкомату Київської області.

Тимчасове посвідчення, стверджує екс-депутат, є документом, який замінює військовий квиток, воно діє і ніким не скасоване.

Крім того, він підкреслює, що позбавляти його військових звань мав право тільки командувач Нацгвардією, а не виконуючий обов’язки.

Представник Нацгвардії, у свою чергу, у суді заявив, що при присвоєння офіцерських званнь та при призначенні Семенченка командиром батальйону були допущені суттєві помилки з боку відповідальних осіб.

Також була надана довідка з архіву Міноборони, згідно з якою первинні військові звання Семенченку ніколи не надавалися.

«... Документи, які він подав, ретельно не перевірялися у зв’язку з прийняттям на службу у військовому резерві великої кількості громадян у стислі терміни, враховуючи суспільно-політичну ситуацію на Сході держави і проведенням заходів антитерористичної операції», — встановило службове розслідування Нацгвардії.

У середині жовтня поточного року, Верховний Суд частково задовольнив скаргу Семенченка.

Він зазначив, що наказ в. о. командувача Нацгвардією дійсно не містить посилань на нормативно-правові акти та законодавчі норми, що дозволяють позбавити Семенченка військового звання.

Також, на думку Верховного Суду, необхідно дослідити в судовому порядку обставини прийняття екс-депутата на службу та призначення його в батальйон.

Зважаючи на це, Верховний Суд доручив апеляційній інстанції (Шостому апеляційному адмінсуду) повторно розглянути справу про законність позбавлення Семенченко військових звань.

Як повідомляли «Українські Новини», у квітні Семенченко заявив, що вирішив вийти з партії «Об’єднання «Самопоміч»».