Стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування: ЄС погодив 50 млрд для України

Україні надаватиметься допомога

Стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування: ЄС погодив 50 млрд для України

Лідери ЄС у четвер досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. Про це оголосив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє «Європейська правда».

Він зазначив, що рішення було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС.

«Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону», – підкреслив Мішель.

Офіційно наразі невідомі деталі узгодженого в ЄС рішення. За неофіційними даними журналістів, через два роки буде перегляд фіндопомоги для України, однак Угорщина не матиме права вето.

За даними ЗМІ, лідери Євросоюзу запропонують внести у рішення саміту ЄС ідею проводити щорічні обговорення запланованого пакета допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, щоб заручитись підтримкою Угорщини у затвердженні виділення коштів.

Віктор Орбан, прем'єр Угорщини пропонував компромісну угоду щодо розблокування фінансування ЄС для України в обсязі 50 млрд євро.

За його словами, компроміс полягає у тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, "якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні".

Читайте також: Орбан збирається приїхати в Україну

По суті, це означає можливість для Угорщини щорічно блокувати допомогу.

допомога політикаУгорщинаЄвросоюзфінансування Україниблокування допомоги