Багато людей вважають, що обідати супом обов’язково, бо інакше не уникнути хвороб шлунка. Їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров’я. Супрун пояснила, чи насправді таке важливе вживання супу у щоденному раціоні, та які наслідки для здоров’я у випадку відмови від багатьом улюбленої страви.
Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від нього, це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви — показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого, пише на своїй сторінці у Facebook в. о. глави МОЗ Уляна Супрун.
"Суп полюбився людям давно — він був популярний у різні часи та в різних культурах, в Європі та Азії. Зокрема тому, що це варіант страви з невеликої кількості продуктів. В Україні культура споживання супу та борщу вкоренилася міцно. Холодні зими та нестача овочів ймовірно вплинули на те, що вони стали популярними стравами “на перше“.
Втім, їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров’я. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви — показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого (https://goo.gl/Pv3Cao)", — йдеться у повідомленні.
Супрун зазначає, що жодного наукового підтвердження, що їсти суп потрібно щодня немає. Збалансоване різноманітне харчування і достатньо рідини упродовж дня позбавляють нас потреби їсти суп чи борщ.
«Люди, які наполягають на необхідності їсти »перше” чи “гаряче“, все ж таки мають рацію", — розповідає Уляна Супрун.
Причин, чому суп все ж таки варто час від часу куштувати:
✅Забезпечення потреби в споживанні овочів.
В одній тарілці супу чи борщу можна зібрати 3–6 видів овочів, бобових, грибів та зелені. За рекомендацією Британської служби здоров’я варто їсти 5 порцій овочів і фруктів (одна близько 80 грамів) (https://bit.ly/2KqBt2x). Саме тарілка супу вміщує мінімум дві необхідні порції.
✅Ідеальний варіант збереження поживних речовин.
В супі корисні вітаміни чи мінерали лишаються у страві. Жири, що є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів. Це — про-вітамін А, необхідний для здоров’я зору, шкіри та імунітету. Борщ корисний ще тим, що має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються якнайкраще.
✅Cуп чи борщ — це рідина. А добре зволожена їжа краще перетравлюється.
«Щоб отримувати максимальну користь, потрібно й правильно готувати ці страви. В ідеалі, суп має бути не дуже жирний, і готувати його слід без смаження овочів. Замість борошнистої заправки крем-супів краще використовуйте сочевицю, що додасть корисного білка до страви та клітковини. Щодо варіння м’ясних бульйонів варто, також, дотримуватись певних правил. Найкраще зливати перші кілька бульйонів після варіння м’яса», — зазначає в. о. глави МОЗ.