У ЛКП «Зелене місто» розповіли, на якій стадії знаходиться будівництво сміттєпереробного комплексу та коли планують приступити до початку робіт

У ЛКП «Зелене місто» розповіли, на якій стадії знаходиться будівництво сміттєпереробного комплексу та коли планують приступити до початку робіт

Як повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, будівництво сміттєпереробного комплексу на території ТЦ «Північна» (ТЕЦ-2), потужністю 240 тис. тонн в рік, зараз знаходиться на рівні розроблення документації. У першому кварталі наступного року планують приступити до початку робіт, інформує прес-служба ЛМР.



«Ми знаходимося на етапі проектування: визначили і погодили технологію, яку хочемо застосовувати для сміттєпереробного заводу. Це буде завод механіко-біологічної переробки. Це завод, де буде сортування сміття, також будуть потужні компостувальні лінії. Ми бачили зразки таких заводів у інших країнах. Зараз ми проектуємо загальну частину заводу, бо технологічна частина заводу – це вже предмет тендеру. Відповідно підрядник має мати досвід будівництва таких комплексів. Він має завершити проектні роботи до рівня робочої документації, зокрема технологічну частину, і потім вже виконувати будівельні роботи і монтаж обладнання. Тобто будівництво сміттєпереробного комплексу, зокрема заводу, зараз на рівні розробки документації.


На сьогодні французькі фахівці з компанії «Egis» розробляють генеральні технологічні рішення для заводу. Це більше ніж технічне завдання. Це загальний розклад системи: необхідна кількість обладнання, типи обладнання, його потужності, як воно має бути поєднане між собою, але без визначення конкретного виробника обладнання; скільки технологічно має тривати процес компостування, щоб зменшити об’єм органічної фракції, та ін.


Решту роботи, на замовлення ЛМКП «Львівтеплоенерго» - усі питання по загально-будівельній частині, генеральний план, під’їзні шляхи, комунікації, протипожежна система, оцінка впливу на навколишнє середовище – це робить харківська фірма «Котлоенергопроект»», - розповів Вадим Ноздря.


За його словами на сьогодні визначено два джерела фінансування: кредит безпосередньо від ЄБРР – 25 млн. євро і друга частина, яку теж допомагає отримати ЄБРР – це гран від фонду Екологічної підтримки – 10 млн. євро. Також буде складова фінансування з міського бюджету на рівні приблизно 10%.


«Зрозуміло, що усі роботи хочемо почати якнайшвидше. Однак, знаходимося в облозі об’єктивних обставин. Роботи з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища дуже хочемо розпочати цього року. Це, найперше, роботи по дегазації і фільтратах. Роботи по виположуванню схилів напевно розпочнемо вже на весні. Щодо заводу, то маємо пройти експертизу проекту, тендер і в першому кварталі наступного року плануємо приступити до початку робіт», - додав директор ЛКП «Зелене місто».