У Львові Пласт відзначає 109-ту річницю першої Присяги

У Львові Пласт відзначає 109-ту річницю першої Присяги

Сьогодні, 12 квітня, Пласт відзначає 109-ту річницю першої Присяги. Цього дня, у 1912 році, у Львові пластуни присягнули на вірність Богові і Україні, повідомили у пресслужбі ЛОДА.

У Львівській області є понад 3 тисяч пластунів, включно зі Станицею Львів.

«За більше, ніж 100 років своєї історії організація багато в чому трансформувалася. Змінився вигляд одностроїв, умови таборування, проведення вишколів. Незмінною залишилася ідея та дух великої гри. Незмінними залишилася мета — виховати відповідальних свідомих громадян своєї країни, — зазначила керівник Львівської округи Пласт — НСОУ, Юля Катинська. — На жаль, сьогодні ми не можемо вийти усі разом на площу, розгорнути великий прапор, заспівати гімн Пласту та пластовий обіт. Але ми об’єднуємося з пластунами з усього світу віртуально. У нас є 12-годинний онлайн-марафон, де в програмі є квест, майстерки, привітання, спогади пластунів зі складання своєї присяги, дискусії та навіть онлайн-ватра з можливістю замовити свою улюблену пісню».



Очільник області, Максим Козицький зазначив, що сьогодні осередки Пласту діють у 30 містечках та селах Львівщини. Ще 10 ініціативних груп подали запити на створення. Він наголосив, що пластуни і пластунки сьогодні працюють на благо України в різних сферах.

«Вони на передовій, у бізнесі, у владі — місцевій та державній, в соціальних та культурних сферах, у спорті, в освіті. Це люди, за яких говорять їхні справи. Які не зраджують своїй присязі», — сказав голова Львівської ОДА.

Зазначимо, що пластова присяга — це добровільна, зазвичай прилюдна і урочиста заява, якою пластун зобов’язується безумовно та невідклично дотримуватися Пластового Закону та Трьох Головних Обов’язків, працювати на користь Пласту та українського суспільства, а також робити добрі діла.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 13 січня 2020 року підписав Закон “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”. Документ визнає історичний внесок пластового руху в освіту дітей і молоді, здобуття та становлення української державності й створює засади державної політики щодо сприяння розвитку пластового, скаутського руху. Прийняття Закону — це визнання державою Пласту, тобто згадані сотні людей, які виховувались організацією і загинули за Україну, відмічено й великий внесок пластового руху в становленні української держави, в громадянську освіту молоді, національно-патріотичне виховання.

2021 рік важливий для пластунів, адже цьогоріч, організація відзначає 30 років від офіційної реєстрації.

На сьогодні понад 470 виховників щотижня присвячують як мінімум 4–5 години свого часу, щоб провести заняття, організувати мандрівку, спланувати табір, взяти участь у національно-патріотичних, освітніх, мистецьких, спортивних, соціальних акціях. Щороку провід пластунів Львівщини організовує 20 заходів та 10 вишколів обласного рівня.  Найбільша соціальна акція Пласту — Передача Вифлеємського Вогню — щороку збирає у тисячні громади для урочистої передачі ВВМ. У 2020 році відбулося 420 передач у церкви, сиротинці, лікарні, будинки для осіб з інвалідністю, геріатричні центри, державні установи. Влітку та взимку відбувається понад 30 таборів різного рівня та спеціалізації.