У Львові поширюють фейк: про хлопчика, якого не було і смерть від "Тархуна"

У Львові поширюють фейк: про хлопчика, якого не було і смерть від "Тархуна"

Не пройшло і півроку, як знову поширюють цю брехню. Цей фейк, як заявляє просвітницький проект «По той бік новин», спростовували ще 3 місяці тому. Тепер вірусна інформація торкнулася і «Viber»-чатів львівських батьків.

Батькам надсилають і просять поширити такий текст: «Педіатр дитячої поліклініки просить разповсюдити цю інформацію: вчора в реанімації в інфекційному помер хлопчик на вихідних він випив тархун (в склі). Піднявся білірубін, інтоксикація, 2 дня коми, врятувати не вдалося! Говоріть з дітьми, пояснюйте: там зараз лежить дівчинка — сітро (скло, марку не пам’ятає) дівчинка під крапельницями з п’ятниці. Обійшлися без реанімації. Як сказала лікар, там підлога відділення з тими ж результатами після енергетиків. Поширюйте і попереджайте!
Інформація з іншої групи", — дослівний текст повідомлення.

Далі йде перелік продукції, яка начебто містить хімію та отруйні барвники і всю цю інформацію підтверджує ніби-то науковий співробітник РАМН. 

Як зазначають спеціалісти з «По той бік новин», коли ми отримуємо подібні повідомлення, які «б’ють» на емоцію, необхідно поставити кілька питань:
— яке місто?
— яка лікарня?
— як ім'я та прізвище дитини?
— чия дочка лежить під крапельницями?
— який лікар говорить і коментує? і т. д.



Якщо конкретної інформації немає — це фейк.

Історія про хлопчика, якого насправді не було і який помер від води «Тархун» — це теж брехня. В Україні такі повідомлення почали розсилати у лютому в Одеській області. Як з’ясувалося пізніше, жодна дитина в реанімацію з подібними симптомами не потрапляла і в ті дні не померла в реанімації по всій Одеській області.

Потім це повідомлення перекинулося на Харківську область — там ЗМІ теж спростували це повідомолення, бо знову ж таки жодна дитина в ті дні з подібними симптомами в реанімацію не потрапляла.

Звідки ростуть ноги у цього фейка?

Повідомлення походить з Росії — там їх розсилали дещо в іншому вигляді. Про російські корені також говорить інформація про «підліткову смертність в Росії», РАМН — це російська академія медичних наук та академік Соловйов. До речі, абревіатура РАМН в фейку не розшифрована. Вона означає «Російська Академія Медичних Наук», яка згідно «Вікіпедії», припинила існування в 2013 році.