У Львові знову запрацювала старовинна аптека "на Марійській площі"

У Львові знову запрацювала старовинна аптека "на Марійській площі"

Сьогодні, у центрі Львова, відновила свою роботу древня аптека «на Марійській площі», яка розміщена на площі Міцкевича, 8. Про це повідомив кореспондент «Варта1», Володимир Садовий.

В офіційному відкритті взяв участь заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, депутат львівської міської ради Ігор Зінкевич та працівники аптеки. 

Нещодавно Москаленко, завляв, що у міста була принципова позиція, щоб у приміщенні на пл. Міцкевича, 8 функціонувала аптека. Для збереження аптеки мерія проводила перемовини з власником приміщень. Власник приміщень — НАК ʺНадра Україниʺ, виконав домовленість і з 7 червня відкриється нова аптека мережі D.S. Інтер’єр і автентичні меблі збережені.



"Аптеки потрібні в центральній частині Львова, а ще з такою історією, як «Аптека на Марійській». Сьогодні, 07.06.2019 р., відновила роботу аптека на пл. Міцкевича, у приміщенні зберегли історичний інтер’єр та продаватимуть ліки, медичні та косметичні засоби. Приємно що не дали знищити таку історичну спадщину у Львові, дякую Андрію Москаленку, за те, що втрутився в ситуацію", — зазначив у коментарі депутат львівської міської ради, Ігор Зінкевич.



Нагадаємо, за історичною довідкою аптеку на Марійській площі у Львові відкрив Стефан Штенцель 1922 року, отримавши право власності від Антонія Граблевського, який володів аптекою від 1914 року. Нове приміщення аптеки — у знаній кам’яниці Шпрехера — вирізнялося стильністю й елегантністю. Особливої врочистості інтер’єру надали касетна стеля, люстри з бронзи, позолочені декоративні елементи меблів.

Тут уперше у Львові відділили рецептурний відділ від безрецептурного, що практикувалося за кордоном і було зручно для відвідувачів. Стефан Штенцель добре знався на виготовленні косметичних засобів. Радянська влада обійшлася з талановитим фармацевтом дуже жорстоко — разом із донькою його вивезли до Сибіру, аптеку націоналізували.

Згодом, площу перейменували, і відтоді ʺАптека на Марійській площіʺ розташована на площі Адама Міцкевича, 8.

У радянські часи тут працював гомеопатичний відділ. Оформлення торгового залу аптеки сьогодні таке саме, як і на момент відкриття закладу. У приміщенні збережені історичні меблі, виготовлені за проектом архітектора Генриха Заремби. Лише оригінальний касовий апарат ʺНаціональʺ свого часу ʺоселивсяʺ у львівській аптеці-музеї ʺПід Чорним Орломʺ.