В апеляційному суді розпочалося засідання щодо поновлення Ірини Фаріон на посаді у «Львівській політехніці» (ВІДЕО)

29 травня на засіданні відбулися судові дебати

В апеляційному суді розпочалося засідання щодо поновлення Ірини Фаріон на посаді у «Львівській політехніці» (ВІДЕО)

Сьогодні, 29 травня, у Львівському апеляційному суді розглядають справу щодо поновлення Ірини Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук «Львівської політехніки», повідомляє «Суспільне».

Сьогодні, 29 травня, на засіданні відбулися судові дебати. Адвокат Ірини Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі і скасувати рішення суду першої інстанції. Представник «Львівської політехніки» наголосив, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін. Суд вийшов у нарадчу кімнату.

Попереднє судове засідання відбулось 9 травня. Тоді в апеляційному суді заслухали Ірину Фаріон та її адвоката, а також представника Львівської політехніки. Суд оголосив перерву до 29 травня.

Що відомо про скандал з Фаріон

4 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування «Азов»).

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

9 листопада у Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

13 листопада Фаріон опублікувала скріншот електронного листа від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі, та не приховала його особисту інформацію.

На цей інцидент також відреагував Лубінець. Він наголосив, що звернувся до СБУ з відповідним зверненням, адже Фаріон не лише вчинила правопорушення, але й підіграла окупантам.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за чотирма статтями, а також призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.

15 листопада мовознавицю звільнили з Національного університету «Львівська політехніка». Університет розірвав із нею трудову угоду.

7 грудня 2023 року Ірина Фаріон подала позов до суду, щоби оскаржити рішення про її звільнення з Львівської політехніки. Мовознавиця вимагала визнати протиправним і скасувати наказ ректора про звільнення з посади професорки кафедри української мови, поновити її на посаді та стягнути з університету середній заробіток за весь період вимушеного прогулу.

8 лютого справу в Галицькому районному суді Львова розглядав Віталій Стрельбицький, за правилами спрощеного позовного провадження — без виклику сторін. Ірині Фаріон відмовили у поновленні на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки. Вона подала апеляцію.

Читайте також: суд виніс рішення у справі щодо поновлення на посаді професора Ірину Фаріон.

9 травня у Львівському апеляційному суді розпочали розгляд справи щодо поновлення на посаді Ірини Фаріон. Попереднє засідання перенесли через те, що на нього не прийшов представник Львівської політехніки.

 

судНовини ЛьвівНовини УкраїниЛьвівська політехнікаUkraine newsІрина Фаріоннадзвичайні новинипоновлення на посаді