В енергетичній війні Україна програє – Time

росія з 22 по 24 березня атакувала українські електростанції, залишивши без світла приблизно 1,2 мільйона українців

В енергетичній війні Україна програє – Time

Москва з 22 по 24 березня атакувала українські електростанції та водоканали, залишивши без світла приблизно 1,2 мільйона українців. Хоча енергетична криза 2020-2022 років вже забута, ескалація атак на цивільну інфраструктуру з обох боків впливає на світові ринки і політику, пише УНІАН.

Зазначається, що останні атаки були руйнівними. Щонайменше 190 ракет і 140 безпілотників завдали ударів по Україні за останній тиждень. Під удар потрапили приблизно 20 електростанцій і підстанцій, а також підземні сховища газу. Кілька електростанцій було зруйновано. Найгіршим наслідком є руйнування Дніпровської гідроелектростанції, найбільшої в країні.

«Ці атаки є відплатою за те, що Україна протягом останніх кількох місяців націлилася на російські нафтопереробні заводи, намагаючись зруйнувати лінії військового постачання Кремля, зменшити його доходи від продажу нафти», – йдеться у публікації.

Водночас з січня Київ відправив десятки дронів вглиб російської території, націлившись на щонайменше 13 НПЗ. Ці удари вивели з ладу значну частину російських нафтопереробних потужностей, хоча й тимчасово. 18 НПЗ можуть опинитися під загрозою, якщо Україна продовжить свої удари. До того ж значна частина обладнання, що використовується на цих заводах, перебуває під санкціями Заходу, тому заміна є складною.

За словами журналістів, ціни на нафту підскакували на кілька відсоткових пунктів після кожної атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи, оскільки ринки хвилювалися через глобальну пропозицію. Вартість зросла приблизно на 15% у 2024 році, до 85 доларів за барель.

Побоювання Заходу

«Побоювання зростання цін, яке може збільшити вартість бензину для американських водіїв і, відповідно, інфляцію напередодні президентських виборів у США в листопаді 2024 року, схоже, спонукали Білий дім цього тижня натиснути на Київ, щоб той припинив атакувати російські нафтопереробні заводи. За повідомленнями, адміністрація Байдена також занепокоєна тим, що РФ у відповідь може пошкодити інші об'єкти, такі як трубопроводи в Європу, і ще більше підвищити світові ціни на енергоносії», – пише газета Time.

Напади на російські НПЗ викликають особливе занепокоєння у західних столицях, оскільки вони можуть похитнути енергетичні ринки. На відміну від України, Росія є великим експортером енергоносіїв. Країна є другим найбільшим виробником сирої нафти і природного газу у світі. З моменту її повномасштабного вторгнення в Україну світ заплатив Росії майже 640 мільярдів євро (694 мільярди доларів) за енергоносії: 68% – за нафту, 21% – за природний газ і 11% – за вугілля.

«А в рік виборів у США ставки не можуть бути вищими. Підвищення цін на нафту, особливо з вини України, негативно вплине на шанси президента Байдена переобратися на другий термін… Оскільки сховища, в яких зберігається вкрай необхідний Європі природний газ, зараз зазнають ударів російських ракет у відповідь за атаки на НПЗ, це лише питання часу, коли лідери ЄС також занепокояться», – вказують автори.

Безвихідна ситуація для України

За словами журналістів, Україна опинилася у безвихідній ситуації. У той час як повідомлення про тиск з боку Білого дому з вимогою припинити атакувати російські НПЗ були зустрінуті в Україні з люттю, Київ не може отримати від Конгресу США зброю і гроші. Вживаючи заходів, щоб знову повернути війну на свою користь, Україна ризикує відштовхнути від себе Білий дім.

Читайте також: прокуратура показала наслідки удару по Львівщині.

«Майбутнє України може залежати від того, як президент Зеленський вирішить керувати цими суперечливими інтересами. Йти доведеться по дуже тонкому канату», – йдеться у статті.

Новини Українивійнаенергетикавибори в СШАUkraine newsНПЗелектростанції