В Угорщині відреагували на скандал з виїздом Порошенка

Що вони сказали

В Угорщині відреагували на скандал з виїздом Порошенка

У п’ятницю, 1 грудня Петро Порошенко, п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» повідомив, що його не пропустили на кордоні для поїздки у Вашингтон (США), де він має взяти участь у Саміті Міжнародного демократичного союзу. 

В СБУ пояснили причину тим, що за отриманими контррозвідувальними даними, була запланована зустріч голови партії «Європейська солідарність» народного депутата Петра Порошенка з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Спецслужби рф планували використати в своїх ІПСО проти України.

У повідомленні йдеться, що СБУ та розвідувальні органи України отримали інформацію про підготовку провокацій на міжнародній арені з боку російських спецслужб, спрямованих проти України. З цією метою РФ планує використовувати «робочі зустрічі» українських політиків з представниками держав, які транслюють проросійські наративи.

В СБУ нагадали, що Віктор Орбан «системно висловлює антиукраїнську позицію, є »другом Путіна" і закликає зняти санкції з РФ. 

СБУ звернулася до Офісу Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради України із пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій. Тож керівництво Верховної Ради не надало дозвіл на закордонне відрядження Петру Порошенку.

У партії «Європейська солідарність» заявили, що їх лідер Петро Порошенко під час свого закордонного відрядження не мав планів зустрітися з премʼєр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Порошенко планував поїздки до Польщі та США, а заяву СБУ про наміри відвідати Угорщину у партії назвали неправдивою.

Крім того, у партії звинуватили владу у тому, що вона не випустила за кордон інших депутатів від «ЄС», які отримали запрошення на Форум Міжнародного демократичного союзу, а також на зустрічі в Пентагоні, Конгресі, Держдепі США. Зокрема йдеться про народних депутаток Іванну Климпуш-Цинцадзе, Ірину Геращенко та Марину Іонову.

Так, Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що відповідальність за шкоду, завдану забороною виїзду опозиційним депутатам у відрядження за кордон, повністю на тих, хто ухвалює ці божевільні рішення. 

«Це системна атака не на ЄС, а на демократію, баланс влади і верховенство права… Після вчорашнього свавілля з »скасуванням« відрядження Петру Порошенку сьогодні (2 грудня - ред.) до США не поїхали ми з Іриною Геращенко як співголовою фракції та Мариною Іоновою як віцепрезиденткою Міжнародного демократичного союзу – жінки… На поїздку не планувалося витрачати ані копійки платників податків», - прокоментувала у Facebook Климпуш-Цинцадзе.

Згодом, представник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив, що відмова у виїзді за кордон для опозиційного політика Петра Порошенка є ще одним доказом того, що «Україна не готова до вступу до Європейського союзу».

«Угорщина не бажає брати будь-якої участі у внутрішньополітичній боротьбі президента Зеленського, — написав Ковач у мережі X. — Такі новини та подібні політичні чистки — це ще один доказ, що Україна поки що не готова до членства в Європейському союзі».

Читайте також: Порошенка не випустили з України

Таким чином він відреагував на заяву СБУ про те, що експрезидент Петро Порошенко планував зустрітися з угорським прем'єром Віктором Орбаном, що потім нібито буде використано росією для «інформаційно-психологічних операцій».



Угорщина Петро Порошенко Віктор Орбан не випустили Порошенка