Велосипед — транспортний засіб, який найлегше викрасти

Велосипед — транспортний засіб, який найлегше викрасти

З кожним роком дедалі більше людей надають перевагу такому транспортному засобу як велосипед. Це економно, екологічно і, звичайно ж, корисно для здоров’я. У найбільших європейських містах вже тривалий час пересування велосипедом популяризується на рівні держави. Тому незалежно від віку, статі чи статусу мільйони людей сьогодні їдуть на роботу, навчання чи деінде саме велосипедом. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Львівської області за матеріалами Вероніки Ступак.


У Львові ця практика лише зароджується, в основному її підхоплює молоде покоління. Старші городяни поки не наважуються змінити комфортний автомобіль чи громадський транспорт на велосипед. Цьому є своє пояснення:


По-перше, недостатня кількість велодоріжок. Однак, станом на 2016 рік побудовано вже 95 км із запланованих 268 км, які повинні облаштувати до 2020 року. Ще 10 км планують створити до кінця цього року. Проте цей показник не задовольняє потреби львів'ян, оскільки доріжки «розкидані» по місту, перериваються на окремих ділянках, створюючи дискомфорт для велосипедистів, які змушені їхати проїзною частиною дороги разом з автомобілями.


По-друге, вартість транспортного засобу. В Україні ціни на велосипеди коливаються від 2 до 100 тисяч гривень. Хороший та надійний велосипед коштує близько 5-10 тисяч гривень. При мінімальній зарплаті, яка ледь перевищує 3 тисячі, цей транспортний засіб для багатьох є розкішшю, яку не кожен може собі дозволити.


По-третє, крадіжки велосипедів. Щодня в соціальних мережах можна побачити повідомлення з проханнями допомогти знайти викрадений велосипед. Злочин дійсно дуже поширений. Зловмисників навіть не лякає покарання, передбачене статтею 185 Кримінального кодексу України (Крадіжка) у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.


Велосипеди найчастіше викрадають зі стоянок біля навчальних закладів чи кафе, з під'їздів житлових будинків. Залишаючи їх там, власники забувають про безпеку і навіть не закріплюють свій транспорт спеціальним тросом. Хоча в громадських місцях і ланцюг може не допомогти, оскільки злодії позбуваються його за допомогою кусачок для металу.


Знайти викрадений велосипед доволі проблематично. Зловмисники або розбирають його на запчастини, або продають в інших населених пунктах. Тому, щоб не стати жертвою злочину, слід дотримуватись простих, але ефективних правил:

- ніколи не залишайте велосипед без нагляду, не прикріпленим до опори тросом чи ланцюгом; 

- не купуйте дешеві ланцюги, вони не стануть перешкодою для злодіїв. Існує безліч значно надійніших засобів, які допоможуть убезпечити ваш велосипед; 

- паркуйте транспортний засіб на стоянці, де є охорона або камери відеоспостереження;


Якщо ваш велосипед усе ж викрали, одразу зверніться у найближчий відділ поліції або зателефонуйте на оперативну лінію 102. Також зробіть допис у соціальних мережах: можливо, хтось був свідком викрадення або володіє інформацію, де знаходиться ваш транспортний засіб.