Від 1 липня: що зміниться для українців в нарахування пенсій, допомоги, комуналці

Зміни з липня

Від 1 липня: що зміниться для українців в нарахування пенсій, допомоги, комуналці

З 1 липня українців очікують деякі зміни в нарахуванні пенсій, тарифів на комуналку, аліментів, допомоги матерям. Про усі зміни, які очікують громадян України з другого місяця літа повідомляється в матеріалі «Уніан».

Так, українські пенсіонери отримуватимуть на 93 гривні більше, ніж у попередньому місяці. Обумовлено це підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який у липні становитиме 2027 гривень. 

Прожитковий мінімуму для різних категорій населення варіюється:

Таким чином, мінімальна пенсія в липні складе 2027 грн, що дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а максимальна пенсія — 20270 грн.

Соціальні виплати 2022 в липні:

Крім підвищення пенсій і прожиткового мінімуму, українці можуть розраховувати і на зміни в механізмі виплат соціальної допомоги.

Аліменти виплачуються по-різному, розмір їх залежить від віку дитини:

При цьому, мінімальний гарантований розмір виплат, який становить 50 % від прожиткового мінімуму, — це:

Рекомендований розмір виплат по аліментах може бути призначений у суді, але тільки в тому випадку, якщо у відповідача достатній дохід. 

Декретні виплати  та допомога матерям-одиначкам

Виплати, які може отримати жінка в період вагітності і декрету, рівні 100 % середньомісячного доходу. Якщо жінка офіційно не працює, не є ФОП, то їй нараховується 25 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб — це 650 грн на місяць.

Термін і сума виплат теж можуть бути також різними:

Терміни встановлюються в індивідуальному порядку, коли 126 днів — це в разі пологів і вагітності, що проходять нормально, 140 днів — для важких випадків, 180 днів — для жінок-чорнобильців.

Допомога одиноким матерям визначається, як різниця між 100 % прожитковим мінімумом на дитину відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного члена сім’ї.

Жінки які виховують дитину одні, можуть отримати:

Допомогу по безробіттю можна порахувати самостійно — це прожитковий мінімум, помножений на 4. У липні сума становитиме 10 400 грн.

Комунальні тарифи в липні 2022

Оплачувати комунальні послуги українці будуть, незважаючи на воєнний стан. З 1 липня 2022 року встановлені наступні тарифи:

Додамо, як і хто може зараз може не сплачувати комунальні послуги.

пенсії в Українізміни з першого липня допомога матерям одиначкам тарифи на комуналку