Вперше за 18 років «Укрзалізниця» запускає новий поїзд зі Львова до Варшави

У офіційному додатку Укрзалізниці розпочався продаж квитків

Вперше за 18 років «Укрзалізниця» запускає новий поїзд зі Львова до Варшави

З 15 жовтня 2023 року Укрзалізниця запускає залізничне сполучення між Львовом та Варшавою. Вперше за 18 років між містами почнуть курсувати поїзди. Про це йдеться у Telegram-каналі «УЗ».

Маршрут буде організовано через станцію Рава-Руська. На ній пасажири здійснюватимуть пересадку з потяга української ширини колії (1520 мм) на поїзд європейської колії (1435 мм) і навпаки.

Розклад руху поїздів розроблений таким чином, щоб без зайвих пересадок охопити залізничним сполученням з Варшавою та Любліном не лише Львів, а й Івано-Франківськ, Стрий, Коломию, Калуш, Моршин, Брюховичі та Жовкву. Пасажири з інших міст України зможуть скористатися пересадкою у Львові.

Також пасажирам не варто хвилюватися за можливі запізнення, оскільки пересадка узгоджена. Поїзд завжди чекатиме усіх пасажирів!

Проект реалізований у співпраці з польським залізничним перевізником SKPL, рухомий склад якого виконуватиме рейси з Варшави до Рави-Руської та зворотно. Крім того, разом із запуском цього маршруту Укрзалізниця відновлює роботу раніше неактивного залізничного пункту пропуску.

У офіційному додатку Укрзалізниці розпочався продаж квитків на відновлене від 2005 року сполучення «Львів - Рава-Руська - Варшава». Перший рейс зі Львова вже 15 жовтня о 8.30 ранку.

«Графік розроблявся з урахуванням вже існуючих сполучень: пасажири можуть нічними потягами приїхати до Львова і о 8:30 зробити посадку на потяг «Коломия - Львів - Рава-Руська», на якому курсуватимуть зручні потяги ДПКр-2 пасажиромісткістю 180 місць. Орієнтовний час прибуття в м. Рава-Руська, на одну платформу з міжнародним потягом «Рава-Руська - Варшава Всходня» - о 9.58. Посадка на міжнародний потяг відбуватиметься о 10.30, а прикордонні та митні процедури відбуватимуться під час руху, що суттєво економитиме час. Планове прибуттям у Варшаву - о 17.29 за місцевим часом. У зворотньому напрямку із Варшави відправлятиметься о 21:45 (і прибуватиме до Рави-Руської – о 5:15, де відбуватиметься пересадка на поїзд до Львова, який прибуватиме о 7:45. Наголошу, при розроблені графіків сполучення враховувалась зручність пересадки на станції Львів на інші поїзди, що курсують в різні куточки України.» - розповів народний депутат Ростислав Тістик.

Відтак час поїздки зі Львова до Варшави складатиме 9 годин, замість 11 годин, якщо їхати регулярними автобусними маршрутами Львів - Варшава. Ціна залізничного сполучення «Львів - Рава-Руська» 177 грн у 1-му та 130 грн у 2-му класі та «Рава-Руська - Варшава Всходня» 1191 грн у 1-му та 1068 грн у 2-му класі відповідно.

«Спільними зусиллями, ми дали старт гарному проекту, який, в першу чергу, сконцентрований на створенню кращих умов для людей! Щодня міжнародний пункт пропуску «Рава-Руська –Гребене» перетинає 45-55 автобусів, із них 25-30 автобусів - до Варшави. А це 1250 пасажирів, які матимуть якісну альтернативу автобусним маршрутам!» - додав Ростислав Тістик Історія міжнародного сполучення, яке було зупинено о 2005 році: Про відновлення проекту почали говорити 5 років тому, у 2017 році, коли Львівською облдержадміністрацією було розроблено інвестиційний проект з побудови євроколії, яка сполучатиме Варшаву та Львів, із попередньо кінцевою зупинкою - на станції у Брюховичах, так званий проект «Євроколія Варшава - Львів».

У 2022 році розпочалась реалізація 1 етапу - розробка та виготовлення ПКД, яке передбачало капітальний ремонт 8 км колії європейського зразка, а також реконструкцію залізничного вокзалу у м.Рава-Руська з можливістю проведення митного контролю. У подальшому за кошти АТ «Укрзалізниця» було проведено реконструкцію колії з державного кордону до станції Рава-Руської.

«Сподіваюсь, у подальшому колія 1435 мм буде продовжена і до Львова! Хотілось би, щоб цей важливий стратегічний проект було завершено у наступному році та вже не виникало б тимчасових незручностей із пересадкою на станції «Рава-Руська» - підсумував Ростислав Тістик.

ЛьвівпотягВаршаваУЗУкразалізниця