Як правильно харчуватися, щоб схуднути без виснажливих дієт: корисні поради

Основні принципи, щоб легко скинути зайві кілограми

Як правильно харчуватися, щоб схуднути без виснажливих дієт: корисні поради

До літа кожна людина мріє бути у гарній фізичній формі, без надмірної ваги. Однак зовнішні фактори та спосіб життя не завжди цьому сприяють – в сучасному світі ми звикли рухатися мало, бракує часу на прогулянки, які звикли заміняти поїздкою у транспорті чи авто, швидка їжа, неправильне харчування - все це призводить до небажаних наслідків – надлишкових кілограмів. Ближче до літа похапцем намагаємось виправити ситуацію, виснажуючи себе фізичними навантаженнями, та жорсткими, а подекуди навіть шкідливими для організму дієтами. Це може дати результат, проте лише тимчасовий. Як цього уникнути – в матеріалі Варта 1.

Після жорсткої дієти повертаючись до звичного харчування, повертаються і скинуті важкою ціною кілограми.

Що робити, щоб схуднути і вага не поверталася

Для цього потрібно докорінно змінити харчові звички та власний раціон. На шляху здорового харчування та боротьби з надлишковими жировими відкладеннями, потрібно уважно вивчити вміст свого холодильника, залишивши там лише ті продукти, які приносять користь організму, а не шкоду здоров’ю та фігурі.

Продукти, які мають бути у вас в раціоні для здорового харчування

Перш за все – овочі, зелень, сезонні фрукти та ягоди. Ці продукти мають складати до тридцять процентів вашого раціону. Вони містять в собі вітаміни, джерело клітковини, які потрібні для правильного травлення.

В раціоні мають бути присутні жири, переважно рослинного походження - оливкова олія, горіхи, насіння. Однак не варто ігнорувати тваринні жири, які містяться у жирній рибі.
М’ясо - білкові продукти також входять до основи раціонального меню. Слід вибирати м’ясо птиці, рибу, морські продукти. Також білок можна вживати у знежирених молочних продуктах (однак слід виключити солодкі йогурти з домішками) або бобові продукти.
Вуглеводи. Вміст вуглеводів слід забезпечити наявністю в меню круп, бажано нешліфованих і з мінімальною обробкою (рис, гречка).

Які продукти потрібно виключити у боротьбі за струнку фігуру

1. Найбільший ворог – це цукор у  великих кількостях.  Виключіть цукор з щоденних гарячих напоїв, газованої води, у складі соків, кондитерських виробів (тістечка, печива, цукерки), солодкі сиропи. Якщо вже вкрай хочеться чогось смачненького, замініть цукор корисними сухофруктами, або з'їште маленький шматочок натурального чорного шоколаду (понад 90% какаобобів).
2. Виключіть з раціону алкоголь, який теж містить цукор і сам по собі є доволі калорійним. Вживання алкоголю саме по собі сприяє набору ваги, адже до пива чи міцного алкоголю завжди йде калорійна закуска.

3. Виключіть смажені, консервовані, копчені, виготовлені з використанням консервантів продукти (ковбаси, консерви, сосиски, копчені продукт, паштети). Старайтеся вживати мінімально оброблені інгредієнти - м'ясо і риба запечена в духовці або приготована на пару. Це буде значно корисніше як для здоров’я організму, так і для ваги.
4. Продукти, що містять шкідливі вуглеводи - вироби з борошна та напівфабрикати. Наприклад – солодкі булки, печиво, тістечка, торти, заморожені млинці, пельмені, вареники. Постарайтеся вживати в їжу продукти з цільнозернового борошна, якщо вже вживати макарони, ти лише з твердих сортів пшениці.

Як правильно організувати харчові звички, щоб скинути зайву вагу

Ще один важливий аспект у здоровому харчуванні

Пам'ятаючи про зміни в харчуванні, щоб схуднути, не слід забувати про вживання рідини. Впродовж дня організму дорослої людини необхідно 1,5 - 2 літри чистої питної води. Ця кількість рідини рівномірно розподіляється протягом дня, але починати краще вранці - одна-дві склянки води.  Її можна доповнити лимонним соком.

Цей простий ритуал допоможе запустити обмінні процеси в організмі.

Ще одним бонусом вживання води у боротьбі за струнку фігуру є зниження апетиту. Випиваючи по склянці за півгодини до прийому їжі або під час настання голоду, можна наповнити шлунок, що зменшить кількість спожитої їжі.

Слід пам’ятати! Вода повинна бути без газових, ароматичних чи смакових добавок. Напої типу кави, чаю соку, незважаючи на рідкий склад, вже прирівнюються до їжі, і не відноситься до категорії правильного пиття.

Також слід врахувати, що правильне харчування для схуднення не повинно стати для вас тягарем чи покаранням. Намагайтеся ставитися до цього як до певного експерименту, а не тортур. Позитивний психологічний настрій також буде запорукою успіху.

Вживайте правильні продукти, які вам до смаку, періодично чергуйте, міняйте їх та урізноманітнюйте рецепти.

Читайте також: схуднути без надмірних фізичних навантажень: як позбавитися ваги за допомогою ходьби

Сформувавши відповідний щоденний графік прийому їжі, ви зможете харчуватися правильно  і худнути без значних зусиль.

Матеріал містить виключно рекомендаційні поради для осіб від 18 років. 

схуднути без дієт як харчуватися щоб схуднутиздорове харчування втратити вагу скинути вагу до літа скинути вагу без дієтпоради харчування